Nem sokat foglalkoztunk azzal, hogy kinek a tulajdonában van a Nürburgring, amíg minden rendben működik rajta. Az orosz–ukrán háború kapcsán tervezett szankciók azonban a legendás versenypályát is érinthetik.

Hiába számít a világ egyik legismertebb versenypályájának, évekkel ezelőtt felmerült, hogy bezárhat a Nürburgring. A pénzügyi gondokat végül egy új tulajdonos oldotta meg: 2014-ben a cég kétharmadát, majd 2016-ban a fennmaradó részét is megvásárolta Viktor Kharitonin orosz milliárdos, aki a Roman Abramoviccsal közösen alapított Pharmstandard gyógyszergyárból szerezte a vagyonát.

A tulajdonosváltás, ami annak idején megmentette az autórajongók kedvenc versenypályáját, most akár a vesztét is okozhatja.

Viktor Kharitonin is felkerült ugyanis arra a listára, amely a Vlagyimir Putyinhoz közel álló oligarchákat sorolja fel, azokat az orosz milliárdosokat, akiket különféle szankciókkal sújthatnak a nyugati államok a nemrég kitört orosz–ukrán háború kapcsán. A Rajna-vidéki német szövetségi állam legalábbis már kifejezte azon szándékát, hogy függetlenedjen az orosz befektetésektől.

Nem sok jót jelent ez a Nürburgring számára, amelynek húsz kilométeres nagy körén ugyan Niki Lauda balesete, 1976 óta nem rendeznek Formula–1-es futamokat, de 24 órás versenyeket és túraautó-bajnokságot rendszeresen tartanak itt, ahogyan az autógyártók rekorddöntésének és az autórajongók pályanapjainak kedvenc helyszíne is a pár éve alaposan felújított pálya.

Ez is érdekelhet:

Sabine Schmitz nevét is viseli majd a Nürburgring

A legjobb módját találták ki annak, hogy megőrizzék az emlékét.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Gyönyörű ez a klasszikus Porsche, csak éppen teljesen elektromos

A Nissannak erre a Porsche 959-re is szüksége volt a Skyline GT-R sikeréhez

További cikkeink a témában