Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Önvezető buszt mutatott be a Mercedes-Benz, és ezzel a következő szintre emelné a tömegközlekedést: ebben a buszban már csak a biztonság kedvéért ül sofőr.

Az önvezető autók terjedésével együtt fejlődnek a tömegközlekedési járművek is, így a Mercedes-Benz az önállóan sávváltó új E-osztály mellett önállóan közlekedő autóbuszokon is dolgozik. A nálunk is ismert Citaro alapjára épül a futurisztikus külsejű busz, amiben már csak a biztonság kedvéért ül sofőr, hogy ha szükséges, közbeavatkozzon. A Future Bus ugyanis tucatnyi kamera, valamint rövid és hosszú hatótávú radar segítségével tájékozódik, és arra is képes, hogy kommunikáljon a kereszteződéseket irányító közlekedési lámpákkal.

Az önvezető buszokban van ráció, hiszen többnyire mindig ugyanazon az útvonalon közlekednek, a Future Bus ráadásul mindig pontosan ugyanott áll meg a megállóban, és az ajtókat is önműködően kezeli. A meglehetősen futurisztikus utasterű Mercedes-buszt Amszterdamban próbálták ki elsőként, méghozzá egy olyan gyorsbusz-hálózaton, ahol a buszok a közúti forgalomtól elzárt pályán haladhatnak. Így a többi autóval és gyalogossal egyelőre nem kellett törődni, csak a megállók és a kereszteződések felismerése jelentette a feladatot.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.