Hangvezérléssel irányított autó? Az még kicsit odébb van, de az Oxfordi Egyetem kutatói által átalakított önjáró Nissan hosszútávon erre is képes lehet, hiszen a rendszert egy iPad működteti. Azt ígérik, hogy a technika később akár fillérekért is beszerezhető lesz.

A Google robotautói valóságos lavinát indítottak el az önműködő autók fejlesztésében. Az Audi januárban kapott engedélyt, hogy a nevadai utakon tesztelhessék autójukat, a Toyota a CES-en mutatott be egy biztonsági kütyükkel felszerelt kocsit, ami akár önmagától is képes lenne közlekedni, és számos más gyártó is kísérletezik már a saját megoldásával.

Közéjük tartozik a Nissan is: az Oxfordi Egyetem közreműködésével egy elektromos Leafet alakítottak át önműködővé. A kocsi különlegessége, hogy a többi robotautóval ellentétben nem használ GPS-t a tájékozódáshoz, és a rendszert alapvetően egy Apple iPad működteti. Az autó már képes az alapvető forgalmi szabályok betartására: ha gyalogost érzékel, lelassít vagy megáll, és parkolni is képes emberi beavatkozás nélkül, de a bonyolultabb forgalmi helyzetekre még nem készítették fel.

A vezető az érintőképernyő használatával egy gombnyomással válthat át manuálisról automata üzemmódra, de az iPad használata hosszútávon ennél jóval meredekebb megoldásokat is lehetővé tesz majd, például az autó hangvezérlését a Siri személyi asszisztens segítségével.

Az önjáró Nissan fejlesztésének egyik vezetője azt is elárulta, hogy a prototípusban használt 7625 dollár értékű felszerelés árát szeretnék 151 dollárra leszorítani. Bár a terv több mint hihetetlen, de ha sikerül megvalósítani, akkor tulajdonképpen fillérekért, nagyjából 33 ezer forint felárért juthatunk majd hozzá az önműködő Nissan Leafhez.

És ezt olvastad már?
Cybertruck formájú sípot árul jó drágán a Tesla