Sok jót nem hallani mostanság a Ferrariról.

Az Azeri Nagydíj a Ferrari totális összeomlását hozta, a maranellóiak már a féltáv előtt kiszálltak a versenyből, értsük ezt szó szerint, ugyanis előbb a 9. körben Carlos Sainz Jr., majd a 20. körben csapattársa, a pole-ból induló Charles Leclerc is kénytelen volt feladni a bakui futamot – mindkettőjükkel a technika babrált ki –, ami végül Max Verstappen elsőségével és a Red Bull kettős győzelmével ért véget.

Totális Ferrari-összeomlás, kettős Red Bull-győzelem és ingyendobogó a Mercedesnek Bakuban

Még féltávnál sem járt az Azeri Nagydíj, de a Ferrari már lenullázta magát.

Természetesen most mindenki a Ferrari csődjéről beszél, a nemzetközi sajtó pedig nem rest szurkálódni egy kicsit, a brit The Sun például azt írja, hogy

„ha egyvalamit megtudhattunk a világ leghíresebb F1-es istállójáról az idén, az az, hogy miként lehet mindent elbaltázni. A Ferrari 2008 óta nem nyert világbajnoki címet, az öngólok szempontjából viszont vitathatatlanul veri a mezőnyt”.

A legdurvábbat azonban egyértelműen a spanyol AS mondta oda a maranellóiaknak, ami felér amolyan (harmad)szezon-értékelővel:

„A Ferrari elpusztítja önmagát.”

Az biztos, hogy akadnak gondok az olasz istállónál, bár a szabadedzéseket, és időmérőket pazarul hozzák – Leclerc a szezon eddig lement nyolc időmérőjéből hatot megnyert, azaz hatszor rajtolhatott az első helyről –, a futamon akadnak gondok, hol a pilóták teljesítményével, hol az autóval, hol pedig a stratégiával. Ennek köszönhetően pedig a vb-cím egyik legfőbb várományosának számító Leclerc már csak a harmadik pilóták között a pontversenyben, míg a konstruktőröknél a Ferrari 80 pontos hátrányba került legnagyobb riválisával, a Red Bull-lal szemben.

Persze a szezonból még sok van hátra (14 futam), de ez így eddig nem fest túl jól a 2008 óta konstruktőri világbajnoki címre áhítozó Ferrari szempontjából, ami még ennél is régebben tudott világbajnokot csinálni versenyzőjéből (2007-ben Kimi Räikkönen ért fel a csúcsra utoljára a maranellóiak színében).

(Fotó: formula1.com)

Ez is érdekelhet:

Hamilton és Vettel is helyretette az FIA-elnököt kijelentése miatt

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is reagált Mohammed bin Szulajm erősen megosztó nyilatkozatára.

„Bassza meg mindenki!”

Daniel Ricciardo üzent.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában