Sajnos tényleg csak álom, ugyanis a rendkívül erős formaterv nem a General Motors mérnökeinek, hanem egy orosz tervezőzseninek a fejéből pattant ki.

A Pontiac Firebird az egyik legismertebb izomautó, ami a Ford Mustanggal és a Chevrolet Camaróval együtt több generációnyi férfi vágyálmainak a non plus ultrája volt a maga idejében. De a Firebirdöt még azok is könnyen felismerik, akiket soha nem érdekeltek a verdák: az idősebbek a Smokey és a banditából, a fiatalabbak pedig a Knight Riderből ismerhetik, az igazán fiataloknak viszont valószínűleg már nem sokat mond a neve.

Ennek oka a 2002-es nagy izomautó-apokalipszis, amikor a General Motors egyazon évben mindkét hozzá tartozó legendás vasat, a Camarót és a Firebirdöt is nyugdíjba küldte, és bár később a Camarót az új, tökös Mustang mintájára feltámasztották, a Firebirdöt soha nem láthattuk igazán modern formában.

Mostanáig, ugyanis Kasim Tlibekov (akinek nevét imába foglaljuk) végre elkészítette a Firebird modern változatát, igaz, sajnos csak látványtervként. Az orosz dizájner nagyon jó érzékkel nyúlt a komoly hagyományokkal rendelkező autóhoz, és pontosan annyit emelt át a jellegzetes formából, amennyi belefér. Emellett belecsempészett némi kreativitást is a projektbe, például átvette a másik legendás Pontiac, a GTO rejtett fényszóróit, ami szintén zseniális húzásnak bizonyult.

Szép dolog az álmodozás, de sajnos ebben a formában biztosan nem fogjuk látni feltámadni a tűzmadarat, és nem csak azért, mert Tlibekov nem dolgozik a General Motorsnál, akiknek a Chevy Camaro révén már amúgy is van izomautójuk, de azért sem, mert a Pontiac 2010-ben megszűnt.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában