Mostanra a car sharing teljesen beépült a budapesti közlekedésbe, széles kínálatból választhatsz autót, amit egyszerűen a telefonoddal vihetsz el, ameddig csak akarod. Már nem csak rövid városi utakra, hanem akár egy hónapra is, és ehhez az újonnan érkező Peugeot 3008 ideális lehet. Kipróbáltuk.

Megtalálta a helyét a car sharing a budapesti közlekedésben. Ha okosan használod az autómegosztást, akkor a tömegközlekedés, a taxizás és akár a saját autó hasznos kiegészítője vagy helyettesítője is lehet. A Share Now flottája mostanra több mint 400 autóból áll, 12 különböző modellel, ezért gyakorlatilag minden igényre találsz megfelelő autót. A reggeli ingázáshoz nincs jobb választás egy Fiat 500-nál, egy hosszabb vidéki kiránduláshoz pedig többféle nagyobb modell közül választhatsz, amiket akár hosszabb távra is elvihetsz a városból.

A car sharing jóval többet jelent már, mint a néhány percre, órára elvihető városi autókat.

A Share Now szolgáltatásait eddig is igénybe lehetett venni akár több órára vagy napra is, jóval kedvezőbb áron, mintha percdíjjal bérelnéd. A hétvégi kirándulás például eddig sem volt akadály a Share Now-val, ráadásul országos autópályamatrica is van a benzines modelleken. Csak azért nem kell egy kabriót venned, hogy élvezhesd a nyitott tetős autózást,  mert bármikor leakaszthatsz egy MINI Cabriót, amivel aztán tiéd a hétvége.

A Share Now erre most rátett egy lapáttal, és a magyarországi szolgáltatók közül elsőként vezette be a hosszú távú szolgáltatást,

amikor egy autót akár egy hónapra is igénybe vehetsz. A hagyományos kölcsönzéssel szemben itt nincs kaució, és nincsenek rejtett költségek sem, a csomagokban a meghatározott számú kilométer mellett benne van a közterületi parkolás díja a zónában, és még a benzinköltség is, csak időnként ne felejtsd el megtankolni!

Persze mondanunk sem kell, hogy egy car sharing autónál nem kell törődni a kötelező szervizeléssel, a téli gumival – az autókon egyébként jó minőségű négyévszakos abroncsok vannak – vagy a biztosítással. A casco önrésze 100 ezer forint, mint amennyi a saját autódon lenne, és persze be kell tartani a játékszabályokat: vigyázz az autóra, mintha csak a sajátod lenne. Már csak menni kell vele, és élvezni, hogy levették a válladról az autótartás legtöbb terhét.

A rövid városi utakra a Fiat 500 és az elektromos Smart mellett a kedvencünk a MINI a sportos vezethetősége miatt, különösen az elektromos változat. De a Share Now tucatnyi típust számláló flottájában nagyobb autók is vannak, amelyek ideálisak a hosszabb utakra, ilyen a BMW 1-es, az X1 és az X2, vagy a Mercedes A-osztály és a GLA.

Most egy újabb modellel bővült a kínálat, ami éppen az újonnan bevezetett hosszabb távú bérléshez lehet tökéletes.

A nemrég megújult Peugeot 3008 az egyik legjobb crossover a piacon.

4,45 méter hosszú, amivel nem fogsz kilógni a városi parkolóhelyekről sem, de a tágas utastere kényelmes lehet öt főnek, és az 520 literes csomagtér is meggyőző. A kényelmes ülésekkel remek mindennapi társad lehet, ha hosszabb távra veszed igénybe, az automata váltóval a városi ingázás sem fárasztó vele, hétvégén pedig tökéletes lehet kirándulni a családdal vagy a barátokkal.

A Share Now autójáért szinte ki sem kell tenned a lábad otthonról.

Az előfoglalás funkcióval pár nappal a bérlés előtt megrendelheted a kívánt modellt – ha a zónán belül laksz, akkor gyakorlatilag az ajtód elé. A megadott időpontra ott lesz, ahová kérted, tele tankkal, kitakarítva, mintha csak most vetted volna a szalonban. Csakhogy a car sharing autót nem kell a nevedre venned:

addig használod, amíg szükséged van rá, és utána mindig olyat bérelsz, ami éppen az igényednek megfelel.

Ez az egyik legjobb dolog benne.

Pár napra mi is elvittük a Peugeot 3008-at, hogy kipróbáljuk, hogyan válik be, és a kompakt crossover nagyon kezes társnak bizonyult.

A motorja 1,2 literes, 130 lóerős, ami éppen elég a legtöbb célra, a nyolcfokozatú automatával nem a te dolgod, hogy kitaláld a megfelelő fokozatot. A benzinköltséggel sem kell törődni, a csomagba foglalt kilométerkereten belül a tankolást a kesztyűtartóban lévő kártyával rendezheted.

Jól felszerelt a Share Now Peugeot-ja, amiben élvezheted a modern extrákat.

A számlapokat digitális kijelző vetíti, középen pedig ott a nagy érintőképernyő, amihez a telefonod USB-vel csatlakoztatva a Google Maps és a Spotify is megy. Az ülésfűtés nagyon jól jön a hűvös napokon, és amíg hozzászoksz az autóhoz, hasznos tud lenni a tolatókamera, ami felülnézetben is mutatja az autó környezetét, ezért bármekkora helyre gyerekjáték beparkolni vele.

Gyakran használtuk eddig is a Share Now autóit, ha a városban vagy azon kívül volt dolgunk, és mostantól még többet fogjuk. A szolgáltató mindig kitalál valami újdonságot: az új modellek mellett folyamatosan bővül a zóna, ahol felveheted vagy leteheted az autókat, a havidíjas előfizetéssel vagy diákkedvezménnyel pedig még jobb árakat kapsz. Csak nézd ki a telefonon az autót, amire szükséged van, sétálj oda és nyisd ki: ennél nem is lehetne egyszerűbb az autózás.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Share Now.

És ezt olvastad már?
1000 lóerős elektromos Caymant mutatott be a Porsche