A Bugatti és a Koenigsegg babérjaira törne az amerikai SSC szuperautója, aminek a gyártásra kész változatát leplezték le a minap. A Tuatara biturbó V8-as motorja 1750 lóerőre képes, amivel a 480 km/órás határ elérése a cél.

Shelby Supercars néven alapította cégét a kilencvenes évek végén Jerod Shelby, aki nem a legendás Carroll Shelby rokona, és talán a félreértések elkerülése miatt a márka nevét is SSC-re változtatta. Már évekkel ezelőtt előállt egy szuperautó prototípusával, a most ismét leleplezett Tuatara pedig állítólag készen áll a gyártásra. Persze ne gondolj nagy sorozatra, összesen 100 darabot építenének az amerikai szuperautóból.

A Tuatara egyenesen a világ leggyorsabb közúti autója lenne,

aminek a rekordját éppen a Koenigsegg Agera RS tartja 447 km/órával. Az SSC ehhez egy 5,9 literes biturbó V8-as motort fejlesztett, ami normálbenzinnel is 1350 lóerős, de bioetanollal tankolva 1750 lóerős teljesítmény leadására képes, többre, mint a konkurensei. Az erejét hétfokozatú, félig robotizált sebességváltó továbbítja a 20 colos hátsó kerekekhez.

A szinte teljesen szénszálas anyagból épült Tuatara csak 1247 kilogrammot nyom, és a készítői szerint 480 km/óra feletti sebességre lesz képes.

A könnyűsúlyú építésmód mellett nagy segítségére lesz ebben az is, hogy a légellenállási együtthatója 0,279, ami lényegesen kevesebb, mint az Agera 0,33-as és a Chiron 0,36-os értéke. Még ha nincs is olyan jól hangzó neve, mint a Bugattinak vagy a Koenigseggnek, alig várjuk, hogy lássuk, mire képes az SSC szuperautója. A rekorddöntésben persze rögtön kihívója is akad, hasonló terveket dédelget a Hennessey is a Venom F5-tel.

Nézd meg a kihívóját is:

És ezt olvastad már?
Szerinted ki lesz idén a Forma–1 világbajnoka? Szavazz!
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz