Jó, hogy ez egy hivatalos rendőrségi állásfoglalás, különben elég furán hangzana.

A Hvg.hu utánajárt, hogyan is néz ki jogilag az autósok azon szokása, hogy villogással jelzik a többieknek, ha traffipaxot láttak a közelben.

A KRESZ, hangzatosabb nevén az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól, annak is 3. §-ának (3) bekezdése így fogalmaz:

„Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.”

Ide nem értve, tehát kivéve, a fényszóróval villogásra pedig tökéletesen illeszthető az ellenőrzést előre jelző eszköz kifejezés is, és ezt a rendőrség is így gondolja, derült ki a Hvg-nek küldött válaszból.

De.

Mivel a villogás a KRESZ szerint jogsértő, ha elvakítja a közlekedőket, a rendőrre van bízva, annak ítéli-e a traffipax-előrejelző villogást, már ha észreveszi. Ha észreveszi, és nem jó fej, akkor valószínűleg hiába magyarázkodunk majd, a közlekedésbiztonság érdekében rögtön a helyszínen megbüntethet 15 ezer forintra.

Te szoktál villogni a többieknek, ha sebességmérést látsz?

És ezt olvastad már?
Nagyon egyedi BMW-szerelvényt állítottak meg a német rendőrök