Jóval a sorozatgyártás, de még a prototípusok előtt is volt már elektromos MINI, csak azt nem a BMW, hanem Az olasz meló stábja építette a forgatásra, kényszerűségből.

Csaknem két évtizeddel azelőtt, hogy a BMW piacra dobta volna az első elektromos MINI-t, három példány már létezett a kisautóból, amit Az olasz meló forgatására építettek. Charlize Theron, Mark Wahlberg, Edward Norton és Jason Statham főszereplésével 2003-ban jött ki az eredeti sztori remake-je, amiben az akkor új MINI-vel hasítanak a Los Angeles-i metróalagútban.

Los Angeles városa nem járult hozzá, hogy kipufogógázzal töltsék meg az alagutat a forgatás során, ezért a stáb ötletesen elektromos hajtásúvá alakította a MINI-ket.

F. Gary Gray rendező, akit jóval későbbről a Halálos iramban nyolcadik részének rendezőjeként is ismerhetsz, ezt mesélte róla: „Nem engedték, hogy benzines autókkal forgassunk az alagútban, ezért azt mondtam, hogy oké, akkor elektromos MINI-ket használunk. Felhívtuk a BMW-t, de azt mondták, hogy elektromos MINI még nem létezik, így hát építettünk hármat.”

John Carpenter műszaki koordinátornak óriási szerepe volt abban, hogy kitalálja, megtervezze és megépítse az elektromos MINI-ket, amiből akkor még csak ez a három létezett.

A BMW csak jóval később, 2008-ban mutatta be a MINI elektromos hajtású prototípusát, amit utána élesben tesztelt éppen Los Angelesben, valamint New Yorkban és Londonban.

A 204 lóerőre képes villanymotorja az első kerekeket hajtotta, amivel 8 másodperc alatt gyorsult százra, és legfeljebb 150 km/órával száguldhatott. A 35 kilowattórás akkumulátor egy feltöltésével ideális esetben 250 kilométert tehetett meg, de valós körülmények közt ennél kevesebb, 150-175 kilométer volt a hatótávja. A 40 autóból álló flottát 2012-ben a londoni olimpián is bevetették, és az itt szerzett tapasztalatoknak nagy szerepe volt a BMW első sorozatgyártású elektromos autója, az i3 megalkotásában.

F. Gary Gray rendező kedvenc része volt az alagutas jelenet, amit a méretéből adódóan csakis ezekkel a MINI-kkel lehetett végrehajtani. Most már azt is tudod, hogy ezek a MINI-k elektromos autók voltak.

Ez is érdekelhet:

Előkerült Az olasz meló eredeti változatának Lamborghini Miurája

Ötven éve mutatták be a filmet, amit érdemes újra megnézned.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában