Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megtörtént az első halálos baleset, amiben önvezető autó vett részt, és most azt is megnézheted egy videofelvételen, hogy mi történt. Készülj fel rá, de szerencsére a legdurvább részt már nem kell végignézned.

Jelentős mérföldkőhöz érkezett az önvezető autók fejlesztése, és most egyáltalán nem jó értelemben, hiszen az Egyesült Államokban megtörtént az első halálos baleset, amiben autonóm jármű vett részt. A baleset helyi idő szerint vasárnap este tízkor történt Tempében, és bár az önvezető Volvo XC90-ben ült egy sofőr, az Uber tesztjárműve teljesen automata üzemmódban közlekedett.

Most a helyi rendőrség nyilvánosságra hozta azt a videofelvételt is, amit a tesztjármű kamerái készítettek: egyet arról, hogy mit látott (vagy mit nem látott) a robotsofőr, egyet pedig az autóban ülő, a rendszerek működését felügyelő tesztelőről, és biztosan nem szeretnél a helyében lenni. Még vizsgálják, hogy mi okozta a balesetet, hiszen bár a kerékpárját toló gyalogos éjszaka, egy rosszul megvilágított részről lépett ki az autó elé, de az Uber rendszerét és a Volvót is felszerelték olyan szenzorokkal, amelyek éppen ebben a helyzetben képesek azonnal lefékezni az autót.

Az Uber, aminek más tesztjárműve is szenvedett már balesetet, a gázolás után azonnal felfüggesztette a tesztprogramot, és nem lennénk meglepve, ha a történtek egy időre visszavetnék az önvezető autókkal kapcsolatos kísérletezéseket.

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.