Claude Poiraud és Gérard Godfroy francia mérnökök alapították 1984-ben a monacói Venturit, amivel olyan nagy múltra visszatekintő gyártókkal szerettek volna versenyezni, mint az Aston Martin, a Ferrari vagy a Porsche. Az áttörés nem jött el, a márkát pedig szinte csak azok ismerik, akik a 90-es évek végén játszottak a Gran Turismo 2-vel.

1986-ban tartották az első modell premierjét a Párizsi Autószalonon, mely meghatározta a márkát. Alacsony üvegszálas karosszériája megerősített csővázra épül, a motorja pedig közvetlenül az utastér mögött található, hogy remek egyensúlya legyen. Futóműve elöl kettős keresztlengőkaros, hátul többlengőkaros, tehát minden tekintetben igényes konstrukció a Venturi.

Végig tartották magukat a vázhoz és a karosszériához, de az évek során sokat frissítették a Venturit.

1990-re részleteiben dolgozták át a középmotoros sportautót, a nevét pedig az eredetileg MVS-nek rövidített Manufacture de Voitures de Sport-ról Venturira változtatták. Nagyszerű kezelhetőségükért és teljesítményük miatt sokan kedvelték, mégsem érhetett fel a régiebb óta hódító márkákhoz.

Ezt az 1991-es Venturi 111-est kifejezetten az olasz adózási rendszer miatt készítették, ezért a hathengeres PRV motor helyett a Renault 21-ből származó négyhengeres, turbófeltöltős blokk került bele 185 lóerős teljesítménnyel. Ezzel papíron elmaradt a többi változattól, de mindenképp mellette szólt a jóval alacsonyabb adó és a könnyű építés.

Vezethetősége és fogyasztása is kedvezőbb volt a Renault 21 hajtását használó Venturi 111-nek, amiből alig pár darab készült.

Ötküllős alufelnikkel és elektromosan állítható bézs bőrbelsővel és Clarion CRH 70-es kazettás rádióval rendelte meg a velencei kereskedő a fekete fényezésű Venturit, melyben mostanra is csak 350 kilométer van.

Elképesztően ritka és más autóból ismert technikája biztos választássá teszi, mégsem üti meg azt az értéket, amit a korszak többi európai sportautója. A Venturi értékét nagyjából százezer euróra becsülik.

Ez is érdekelhet:

Öt szupersportautó, ami méltatlanul feledésbe merült

Furcsa, de izgalmas konstrukciók voltak. Mindet ismered közülük?

Az adózás kényszerítette ki az első turbós Ferrarit

Kényszermegoldás volt az első turbómotoros Ferrari, végül egész jól sült el.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában