Jó a színe, tágas és tartósnak ígérkezik az utastere, keveset fogyaszt, nagy a csomagtartója és nehéz kötődni hozzá. Az új Golf kombi remek taxialap, cégautó vagy családi kocsi.

Az a szörnyű igazság, hogy ez a tesztautó már több mint egy hónapja járt a Playernél és nem azért nem írtam meg róla a beszámolót, mert annyi borzasztó sok munkám volt, hanem azért, mert teljesen megfeledkeztem róla. Hiába piros, hiába nézték meg sokan, hiába egész jó autó ahhoz képest, hogy 2021 van és egy kis lökettérfogatú, Euro 6-os turbómotor mozgatja, hiába léptek oda beszélgetni róla többször is, ez az új Golf kombi egyszerűen kiment a fejemből, ahogy visszaadtam. De ez a semmilyenség, jellegtelenség egyáltalán nem biztos, hogy baj!

Mentségemre szóljon, hogy ez a kocsi tényleg nem az egyediség, a különlegesség négykerekű szobra. A Golf Variant ezzel a közepes méretű motorral, szerényen, mondhatni flottásan felszerelve nem maga a nagybetűs Autó, hanem egy óriási vállalat tömegterméke, amit az emblémáin és típusjelzésein kívül csak pár átrajzolt vonal különböztet meg ikertestvéreitől.

Octavia Combi, Leon Sportstourer, Golf Variant: a VW Csoport tréfás kedvű rajzolói alig néhány apró különbséget rejtettek el az alábbi képeken. Megtalálod őket?

A három tesó közül dizájnban talán pont a Golf sikerült a legjobban. Lapos orrával, hullámzó, színre fújt hűtőbetéteivel egyszerre érdekes és elegáns, a karosszéria nyújtásával pedig szépen teljesedik ki a Golf-forma. Lehet, hogy nem ragadja meg a figyelmet, mégis talán ez a valaha volt legszebb Variant a modell történetében. De nem csak szép, praktikus is!

A kevesebb is lehet több, pláne, ha nagyobb: erre példa az új Golf kombi csomagtere.

A VIII-as Golfból járt már nálunk jó pár példány, a piros kocsi egyetlen újdonsága a kombikarosszéria. Kezdjük tehát a fenekénél az elemzést! A tavaly szeptemberben bemutatott új generációs modell rakodótere kis mértékben, de megnőtt elődjéhez képest: 605 helyett 611 liter, ami az üléstámlák ledöntésével a korábbi 1620 helyett 1642 literre növelhető.

Már nem az emblémát kell billenteni a nyitáshoz
611-1642 liter
Egyszerű a támladöntés

A csomagtér hozzáférhetősége, bővíthetősége, pakolhatósága ebben a fapad-közeli autóban is kiváló, annak ellenére, hogy nem segíti motoros nyitás, gesztusérzékelés, elektromos támlareteszelés-oldás ezeket a műveleteket. Vagy talán éppen azért: odanyúlunk, kinyitjuk, meghúzzuk, lecsukjuk, megpakoljuk, lecsapjuk és kész, nem kell azzal vacakolni, hogy hol a kulcs, hol az alárúgás-szenzor, nem kell kivárni a szervomotorral nyitás, zárás gyakran kényelmetlenül hosszabb idejét.

Autóskártyában a Golf kombi elvesztené a csatát a konszerntesókkal szemben: az Octavia Combi hivatalosan 640, a Seat Leon SportsTourer raktere 617 literes. Kompakt viszonylatban viszont a Golf Variant rakterének mérete is kiemelkedő, a legnagyobbak közé tartozik. (Focus kombi: 415, Ceed kombi: 395 liter.)

Még egy pótkerék is befért a nagy raktér aljába
Van könyöklő, van szellőző hátul
Látványos a minimalista műszerfal, nehézkes az érintőképernyő menüjének használata

A csomagtartó előtti részein a belépő szintű, Life kivitelű tesztautó (Style és R-Line a két gazdagabban felszerelt változat) beltere a legjobb volkswagenes hagyományokat eleveníti meg. A műszerfalat leszámítva ez egy minden porcikájában józan, egyszerű, praktikus, masszív, tartósnak ígérkező hétköznapi használati tárgy. Valószínűleg taxiként 400 ezer kilométert lefutva vagy családi autóként egy generációt felnőni látva is használható autó marad - már ha lehet még majd akkor egyáltalán benzint kapni.

A vezetői munkatérben, a műszerfalon, a középkonzolon még alapáron is high-tech hangulatot kapunk. Külön öröm viszont, hogy az alapkivitelű érintőképernyőhöz még jár a klasszikus hangerőszabályzó gomb a kijelző szélén, amit a nagyobb, 12,3 collos kijelzőnél már nem kapunk meg. Viszont a gombos, tárcsás klímakonzolt viszont sajnos már a fapados modellben is elfelejthetjük, a klíma beállításaihoz az érintőképernyőt kell használnunk. Az amúgy is nehézkesen kezelhető, túlkomplikált rendszert már nagyon sokat szidtam, nincs is kedvem tovább rugdosni, de azért most sem bírom szó illetve kép nélkül hagyni, hogy milyen idióta üzenetekkel, szerzői jogi baromságokkal meg hasonlókkal próbálja magát folyamatosan meggyűlöltetni:

Nagyon fontos a copyright-infó a menüben
Egy zavarba ejtő rendszerüzenet
A Golf is próbál ránk erőszakolni online szolgáltatásokat
A burák érintése kapcsolja a lámpákat
Látjátok, autógyártók? Így kell kialakítani egy telefonfészket! Főleg, ha nincs a kocsiban gyári navigáció. (A fapados Golfban nincs)

Vannak viszont nagyon jó, egyszerű kis szolgáltatások is. Menő, fapados autóban nem várt varázslat például a buraérintésre kigyulladó beltér-világítás. A kedvenc trükköm pedig az, hogy a váltóbütyök előtti üreg, ahova a mobilt lehet tenni, olyan formájú fenékkialakítást kapott, hogy a telefon döntve helyezhető el benne, úgy, hogy látszik a kijelzője. Innentől kezdve kinek van szüksége gyári navigációra? (Ami nem is volt a kocsiban.)

A kis TSI-khez nagyon ajánlott az automata DSG-váltó, ami átveszi tőlünk az Euro 6-tal való küzdelmet.

A mai kis lökettérfogatú, turbós benzinmotoroknál általános jelenség az erősen késleltetett gázreakció. Kézi váltóval a legtöbb ilyen mai kocsinál már kifejezetten kellemetlen eltalálni a kapcsolások, a kuplungkiengedések ütemét - sokkal jobb ezt a küszködést egy automatára bízni. A tesztautó másfél literes, négyhengeres, 130 lóerős, 48 voltos mild hibrid rendszerrel kiegészített motorja a hétfokozatú DSG-vel is jól érezhetően lustább, lomhább, nehézkesebb, mint az egy-két generációval korábbi DSG-s turbós Golfok, cserébe viszont nagyon keveset fogyaszt.

A tempomat is igyekszik optimalizálni a fogyasztást, ami elég idegesítő tud lenni, néha nagyon lelassít autópályán a kocsi
Két hengerrel megyünk

A  kiegyenlített körülmények között mért (kb. 1/3-1/3-1/3 autópálya, város és országút)  6,3 literes tesztfogyasztás egy ekkora, benzines, automata kocsitól, klímahasználat mellett teljesen rendben van. És ha az ember hajlandó kicsit tudatosabban odafigyelni a fogyasztásra, ezt az értéket nem nagy kihívás akár egy literrel is csökkenteni.

A legjópofább trükk, amit a kocsi a jó fogyasztás érdekében bevet, a hengerlekapcsolás. Egyenletes országúti haladásnál két henger elszunyókál és csak kettő dolgozik. A kéthengeres üzemmód megjelenik a műszerfali kijelzőn is, de ez felesleges, mert a kormányon megjelenő enyhe vibrációból is azonnal tudni, hogy most épp nem másfél, csak háromnegyed literes a motor. 130 tempomatnál sík úton, például.

Végsebesség: 213 km/h
0-100 km/h: 9,4 s

A tesztautó listaára 9,6 millió forint. A Golf-árakat furcsán rendezik sorba az elérhető motorok. A legolcsóbb nem az egyliteres, háromhengeres TSI motorral lenne a Golf kombi, hanem a kézi váltós és mild hibrid cucc nélküli másfél literes TSI-vel, 130 lóerősen 8,7, 150 lóerősen 8,8 millióért. Ezután jön az egyliteres, 110 lóerősen, kötelezően hétfokozatú DSG-vel és mild hibrid rendszerrel együtt, 9,3 millióért.

Most jön a mi kocsink 9,6 milláért, majd a 150 lóerős verzió, szintén mild hibriddel, DSG-vel, 9,7 millióért. A kétliteres TDI-vel kézi váltóval, 115 lóerővel 9,4, hatfokozatú DSG-vel 10, 150 lóerős változatban hétfokozatú váltóval 10,4 millió forint a Life felszereltségű Golf Variant.

Igen, tudom, hogy bonyolult - a VW konfigurátorában ez az egész jobban áttekinthető.

Eddigi tapasztalataim szerint a következőket tudom ajánlani a kedves Golf-vásárlóknak: ha szeretsz vezetni és sokat mész, vegyél dízelt. Ott még nem nyírta ki teljesen a klasszikus vezetési élményt az Euro 6. De ha TSI, akkor mindenképp legyen automata, viszont mivel ha automata, mild hibridnek is kell lennie, már inkább ez a négyhengeres, alig háromszázezerrel drágábban, mint az ezres, háromhengeres. A legjobb és sajnos legdrágább Golf kombi pedig a konnektoros hibrid lesz majd - de az egyelőre még nem rendelhető.

Ha lesz plug-in hibrid, ez a hajtás lesz benne:

Konnektorról tölthető hibridként még szuperebb: Skoda Superb iV teszt

A sofőrös Skoda immár zöld rendszámmal, a csendes suhanás és a nagy teljesítmény kombinációját adó hibridrendszerrel is kapható. És milyen jó így!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Újra zúghat a Volga, de eddig sem volt könnyű dolga

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés