Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kevesen vannak, akik úgy tudnak vezetni havon és jégen, mint Walter Röhrl. A hetvenet betöltött legendás pilóta két rali-világbajnoki címmel és számtalan futamgyőzelemmel a háta mögött most elárulja a fortélyokat, hogyan vezess gyorsan és biztonságosan télen.

Van valami, amit talán nem tudtál Walter Röhrl pályafutásáról. Fiatal korában tehetséges síelőnek számított, olyannyira, hogy a negyedik legjobbként tette le a német sí-szövetség profi oktatói vizsgáját. Nem sokkal később azonban már inkább az autóversenyzés kezdte érdekelni, amiről kiderült, hogy talán még a síelésnél is nagyobb tehetsége van hozzá. A korai éveiben azt mondta róla:

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Walter Röhrl ugyanolyan ügyes a havas és jeges pályákon, mint a született tehetségnek számító skandináv pilóták. 1970-ben a Bavaria-rali még csak az ötödik versenye volt, de már az élen hasítottak.

Jó bizonyítéka a tehetségének az, hogy a német versenyző négyszer is megnyerte a Monte-Carlo-ralit, méghozzá négy különböző gyártó autójával. Igen, ő az ott, aki tudja, hogyan kell stílusosan átvenni a kupát.

Walter Röhrl, aki 1980-ban és 1982-ben rali-világbajnoki címet is szerzett, a mai napig instruktorként dolgozik, például a Porsche téli vezetéstechnikai tréningjén, amit nemrég mi is megízleltünk.

Itt osztja meg a résztvevőkkel az egyszerű tanácsot, hogyan kell jól vezetni havon és jégen:

Röhrl nemcsak mondja, hanem meg is mutatja, hogyan kell csinálni, és a hetvenet éppen betöltött legenda éppen olyan gyorsan vezet, mint fiatal korában.

Walter Röhrl tanácsai téli vezetéshez

#1 Igazítsd a körülményekhez a sebességed, azaz vezess lassabban!

#2 A kisebb tapadás miatt még nagyobb elővigyázatossággal vezess, azaz finoman fékezz és finoman gyorsíts!

#3 Ne ess pánikba, ha csúszni kezdesz! Ideális esetben a csúszást is kézben lehet tartani, amit ilyen tréningeken sajátíthatsz el.

#4 Mindig a megfelelő abroncsokon autózz, azaz elengedhetetlen a jó téli gumi, megfelelő profilmélységgel.

Ha mindent jól csinálsz, akkor ez már gyerekjáték lesz:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.