A ZipCharge hordozható kis elektromos jármű-töltő akkujával bárhova el lehet vinni pár tucat kilométernyi hatótávot egy e-autónak.

A brit ZipCharge úgy gondolja, nem az a megoldás az elektromos autók köztéri töltésére, ha egyes parkolóhelyeket felszerelünk töltőcsatlakozóval, hanem ha odavisszük a töltőt, ahol a villanyautó épp parkol. De tényleg, szó szerint ezt mondják: „Demokratizáljuk az elektromos járművek töltését azzal, hogy odavisszük a töltőt az autódhoz, tehát bárhol tölthetsz, függetlenül attól, hova parkoltál.”

Ezen a gondolatmeneten azért el lehet rágódni egy darabig. Hogy minden villanyautósnak igénye és joga-e, hogy valamilyen úton-módon bárhová odagurítson elé valaki egy mobil töltőt, azt nem is tudjuk vagy merjük eldönteni. Az viszont kétségtelen, hogy sok olyan élethelyzet előadódhat, ahol nagyon jól jön egy mobil töltőberendezés és pár kilowattórányi, az elektromos autó akkujába bárhol betölthető energia. És a ZipCharge kütyüje pontosan ezt tudja.

A kihúzható fogantyús gurulós bőröndök dizájnja alapján készült kis töltő bármilyen Type 2-es konnektorral ellátott elektromos autóhoz csatlakoztatható (szinte minden villanyautó ilyen Európában). A bőröndben lévő energiatároló kapacitása a vevői igények szerint 4 és 8 kWh között választhat, ami egy átlagos elektromos autó városi körülmények között néhány tucat kilométernyi hatótávolságot jelent, amit a töltőberendezés fél-egy óra alatt képes átadni a töltött jármű akkujának.

Nem gondoljuk, hogy minden város minden parkolójában szükség lenne pár ilyen mobil töltőre, de az autómentők, assistance-szolgáltatók, elektromos autómegosztó-üzemeltetők, esetleg nagy időszakos parkolókat kialakító rendezvények, fesztiválok szervezői számára hasznos lehet egy ilyen kütyü!

Elvégre nem lehet minden villanyautó-parkolóhely mellett egy régi telefonfülke:

És ezt olvastad már?
Hallanod kell, hogyan szól a Forma–1-es motorral szerelt szupersportautó