Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár a pornóipar az online térnyerésével globálissá vált, Budapest továbbra is őrzi vezető helyét a világ pornófővárosai között. Cikksorozatunkban feltérképezzük, hogy miként működik ez a rejtett iparág hazánkban, mennyibe kerül ma egy jelenet leforgatása, mekkorák a bevételek és költségek, valamint kik a legnagyobb producerek és sztárok ma.

Helyzetelemzés: az online térnyerése

Nagyjából 2008-ban tetőzött az a folyamat, hogy az online pornó radikálisan átalakította a hagyományos pornófilmek gyártását és terjesztését. A nagy üzlet ma a fizetős weboldalak üzemeltetésében van, akiknek tulajdonosai saját gyártásban állítják elő az erotikus tartalmat. A nagy amerikai pornófilmstúdiók egy része képes volt átállni az új világra, a többiek tönkrementek. A piac globálissá válása a hazai viszonyokat is átrendezte. Amíg az itthoni nagyközönség még mindig Kovit tartja a magyar pornófilmek császárának, az általunk megszólaltatott producerek szerint Kovi a saját jogán kevésbé tudott (vagy akart) alkalmazkodni a globálissá váló online világhoz. „Most éppen a goldengate.hu partnereként próbálkozik, amely gyakorlatilag egyeduralkodó a hazai, legális, fizetős pornóoldalak körében, ám nemzetközileg nem rúg labdába” – mondta a Playernek egy neve elhallgatását kérő producer.

Nem filmek vannak, hanem jelenetek

Az online nemcsak a gyártást és a terjesztést, hanem magát a filmkészítést is átalakította - ma már nem komplett filmeket forgatnak, hanem jeleneteket. A sztárok eltűntek, a szereplőknek sokkal kevesebbet fizetnek egy-egy jelentért. „Sokkal kevesebb a magyar lány, mint négy éve, ráadásul ugyanabból az 500-600 fős bázisból lehet válogatni” – mondta forrásunk. Általában 5-6 jelenetet vesznek fel az 1-2 napos forgatás alatt. A jelenetek közben 200-1000 fotót is készítenek, ezekből végül 30-40-et válogatnak ki. Mivel a terjesztés is erősen szaktudásfüggő (profi weboldal, bannerek elkészítése, tartalmi koncepció, tárhely bérlés, pay-pal fizetés kialakítása, stb.), nem csoda, hogy gyártóként és üzemeltetőként a fiatalabb generáció űzi az ipart.

Szereplők és helyszínek

A pornózó magyar lányok többsége 18-22 éves, nagyon ritka közöttük a 30 év feletti. A lányok 24 éves korukra gyakorlatilag befejezik a pornózást. A fiúk jóval kevesebben vannak, főként a nagy öregek az aktívak. A szereplőválogatás is átalakult, a lányokat főként fotó alapján választják ki, a fiúkat már mind ismerik a producerek. A tipikus forgatási helyszín egy luxus módon berendezett, bérelt lakás, amelyet kifejezetten erre a célra adnak ki a tulajdonosai. Ezen belül nagy a szórás: a legkedveltebb helyszínek Budapest külvárosában találhatók, de az Arany János utcában, a Deák téren és a Kálvin téren is vannak népszerű stúdiók. E mellett vidéki helyszíneken is forgatnak Magyarországon, de az illegális forgatások – például: keszthelyi Festetics-kastély, Toldi Gimnázium, Király fürdő, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – ma már ritkák. A lakásokat, stúdiókat, kastélyokat napi 100.000 forintért adják bérbe.

Gyártási költségek

Egy jelenet átlagos gyártási költsége Budapesten: : 1700 euró

Lány szereplő: 400 euró; Fiú szereplő: 200 euró; Operatőr/rendező: 200 euró; Helyszínbérlés: 300 euró/nap; Felszerelés, smink, világítás, fotózás: nagyjából 300 euró; Ügynökök jutaléka: 170-210 euró

Az online pornó gyártási költsége töredéke a hagyományos erotikus filmének, ugyanakkor a minőséghez nagyobb szaktudás és drágább felszerelés kell (megfelelő digitális kamera, számítógép, vágóprogramok ismerete, stb.). Egy négyszereplős jelenet átlagos gyártási költsége („ha nincs benne semmi fakszni”) Budapesten 1700 euró, azaz nagyjából 500 ezer forint (lásd keretes írásunkat).
Természetesen vannak olyan filmek, amelyeknél egy jelenet 75 ezer dollárba (16 millió forintba) kerül, de ez a kivétel. Ilyenek például a híres Pirate vagy az Xcalibur-filmek, amiket a hollywoodi filmek mintájára készítettek, kosztümös, nagyköltségvetésű, nemzetközi sztárokkal, profi marketingkampánnyal az USA-ban. Az ottani sztárok jelenetenként 7500 dollárt (1 millió forintot) is kaphatnak. A hazai online pornófilmek többsége külföldi tőkéből készül Budapesten.

Mennyi a bevétel?

A bevételeket nagyon nehéz megbecsülni. Nem csak azért, mert a piaci szereplők ezt nem szívesen mondják el, hanem mert egy weboldal üzleti sikere több tényezőn múlik. Az online pornó üzleti modellje az, hogy a jelenetek legyártása mindig a weboldal frissüléséhez igazodik, az új tartalom átlagosan 2-3 naponta frissül. Mivel a gyártási költség állandó, a siker főként az affiliate-partnerektől (nagy látogatottságú gyűjtőoldalak) függ, amely a forgalom 70 százalékát hozza bannereken keresztül. Cserébe ezek a gyűjtőoldalak elvehetik a bevétel 50 százalékát is. „2000-ben ez az arány még 30-30 százalék volt” – mondta a Playernek egy hazai szereplő.

Mennyibe kerül az előfizetés?

Egy pornó weboldalnál nem a látogatottság a lényeg, hanem az előfizetői bázis. Az accountokat csomagban kínálják. Az előfizetés egy hónapra általában 19.90 dollár, három hónapra 49.90 dollár, hat hónapra 79.90 dollár. Általában pay-palos vagy bankkártyás fizetés az elterjedt. Bár a legnagyobb felvevőpiac az Egyesült Államok, a piac globális. Így egy jól eltalált és megfelelő partnerekkel rendelkező induló weboldal néhány hónap alatt elérheti a normálisnak mondható 1000 fős előfizetői réteget. Ez átlagosan havi 50.000 dollár (11 millió forint) bevételt jelent, amelyből a költségek levonása után 1-2 millió forint profit keletkezik - Magyarországon is. Természetesen tisztán és adómentesen.

Mitől népszerű egy pornóoldal?

Egy weboldal felfuttatása ugyanakkor nem egyszerű feladat, mivel tartalmilag is sokat kell letenni az asztalra. A trendek gyorsan változnak, manapság a szerepjáték a menő. Ez lehet BDSM, azaz kosztümös szado-mazo, vagy ál-dokumentumfilm az utcai csajozásról, esetleg egy valós pornófilm-casting, és persze a megrendezett nyilvános szex, azaz a dogging. Arra a kérdésre, hogy mitől minőségi egy pornófilm, forrásunk azt mondta: a minőség relatív és nem annyira fontos, inkább az a lényeg, hogy eltaláld a közönség ízlését. Márpedig a közönség (és a producerek) szeretik a magyar lányokat. Egyrészt a magyar lányok különlegesek, szépek és jól (odaadóan) dolgoznak. Másrészt a könnyű pénz ígérete még mindig nagy vonzerőt jelent számukra - különösen a gazdasági válság alatt, itthon és külföldön egyaránt.

Cikksorozatunk második részében feltérképezzük a live szex és chat-szolgáltatást kínáló budapesti vállalkozásokat, és üzleti modelljüket.

A rejtett gazdaságba világszerte számos illegális és extraprofitot termelő tevékenység tartozik. Ha kíváncsi vagy, hogyan működik a nemzetközi fegyverkereskedelem, kattints tovább a cikkünkhöz!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.