Az egyik youtubernek – Steve1989MREInfo – sikerült lecsapnia egy olyan katonai ételcsomagra, amely a második búr háborúban harcoló brit katonákat tartotta volna meg jó erőben és egészségben. A múlt század fordulóján zajló háború végül is brit szempontból sikeres volt, ugyanis legyőzték a holland erőket a Jóreménység fokánál, így megszerezték a dél-afrikai gyarmatot.
A katonáknak ugyebár szükségük volt energiára a távoli dél-afrikai ütközetek során, az ételcsomagba így szárított húspor került, amelyet végül is egy 20. század eleji fehérjepornak is felfoghatunk. Ugyanakkor több krónikás és történetíró is beszámolt arról, hogy a módszer ennél sokkal régibb, többek között az ősmagyarok is alkalmazták a hús konzerválására:
a levágott marhahúst megfőzték, majd besózták, ezek után kiszárították kemencében, végül porrá zúzták. A hadjáratok során pedig a katonák egy-egy zacskó húsport vittek magukkal, amelyet végül elég volt vízbe tenniük, hogy ehető legyen.
De milyen lehet az íze a cuccnak 117 év után, az jó kérdés. Steve is erre volt borzasztóan kíváncsi, aki evett már az amerikai polgárháborúból származó ételt is – tehát nem kispályás –, de azért kissé izgatott volt a nagy kóstolás előtt. A kaja íze egyébként nem ragadtatta el, azt viszont elismerte, hogy ehető volt, ami még úgy is nagy szó 117 év után, hogy lényegében kiszárított ételről van szó.