Kevésbé pazaroljuk a húst, mint a többi élelmiszert, de még így is több mint ötven millió tonna ehető húst dobunk ki évente.
Csirkék, pulykák, sertések, juhok, kecskék, tehenek – ez sajnos nem egy gyerekvers kedves felsorolása, hanem azok a jellemző haszonállatok, amelyekből
évente 18 milliárdot vágnak le, majd később nem fogyasztják el.
Durván a világ élelmiszereinek harmada megy veszendőbe minden évben, ezt régóta tudjuk, de külön az elveszett hús mennyiségét még nem számolták ki – derül ki a Leideni Egyetem kutatóinak tanulmányából.
Nos, évente világszerte mintegy 52,4 millió tonna ehető húst dobunk ki, ami az összes megtermelt hús nagyjából egyhatoda, ilyen értelemben még óvatosabban is bánunk vele, mint az átlagos élelmiszerrel.
Megmenthetnénk nyolcmilliárdot
Nem nehéz kitalálni, hogy a pazarlás zömmel a szupermarketekben, az éttermekben és a háztartásokban történik; Európában évente közel hárommilliárd állatot vágnak le hiába.
Juliane Klaura kutató szerint pusztán a fogyasztói magatartás megváltoztatásával évente mintegy nyolcmilliárd állatot lehetne megmenteni.
(Forrás: ScienceDirect, fotó: Unsplash)
Ez is érdekelhet: