„Öt perc alatt legyártjuk, amit két malac létrehoz a teljes élete alatt.”

Süthető, ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos, de 3D-nyomtatott, tisztán növényi eredetű bacont fejlesztett két spanyol cég, a Cocuus és a Foodys. Mit fejlesztett? Már sorozatgyártásba is adták a terméket, azaz

a spanyolországi Carrefour polcain már árulják a nyomtatott vegán szalonnát.

A növényi alapú szalonna elkészítése fenntarthatóbb, mint malacokat tartani, olyannyira, hogy a cég szerint a technológiájukkal „öt perc alatt legyártjuk, amit két malac létrehoz a teljes élete alatt.”

A „Food to Data, Data to Food” nevű eljárásukkal azt a célt tűzték ki, hogy „egészséges, ízletes és fenntartható élelmiszereket fejlesszünk, állítsunk elő és forgalmazzunk a jelen és a jövő generációi számára.”

A most debütált bacont a libamáj, a tonhal, a garnélarák és a lazac növényi utánzatai követik majd.

Gonzalo Agorreta CEO szerint ezek a termékek egyértelműen felülmúlják a kategóriában eddig ismert termékeket. „Ez a technológia egyedülálló a világon, és lehetővé teszi számunkra, hogy évente ezer tonna százszázalékosan növényi szalonnát állítsunk elő – jelentette ki. – Képesek leszünk egészséges, fenntartható és tápláló növényi alapú élelmiszereket előállítani anélkül, hogy lemondanánk az emberekben mélyen gyökerező fogyasztói tapasztalatokról. Ráadásul azáltal, hogy a teljes értékláncot itthon tudjuk majd biztosítani, a hagyományos szalonnához nagyon hasonló áron juthatunk hozzá.”

A teljes kínálatuk tekintve is minden egyes alapanyagot európai beszállítóktól szereznek be, és szerintük ez a technológia lehet a kulcs „megoldani a világ proteinhiányát a jövőben”.

A 120 grammos kiszerelésbe csomagolt bacon kevesebb mint 10% növényi zsírt tartalmaz (a sertéshús zsírtartalma 30% körüli, és gyakorlatilag az egész telített), lényegében azonos áron.

Nemrég a termék bekerült a nemzetközi élelmiszeripari V-Label-díj döntőjébe, innováció kategóriában, és mint a zsűri egyik tagja elmondta, az „élelmiszeriparunknak és a növényi ökoszisztémának új sikertörténetekre van szüksége. A versenyen résztvevő márkák megmutatják a növényi alapú ágazat jelenlegi életerejét és dinamizmusát.”

Nincs más hátra: megpróbálunk szerezni egyet Spanyolországból, hogy letesztelhessük. Látványra azért nem ugyanaz, talán ízre.

(Forrás: Vegconomist, fotó: Foody's)

Ez is érdekelhet:

Újrahasznosított zuhanyvízből készítenek sört Kaliforniában. Megkóstolnád?

Egy 40 emeletes San Franciscó-i ház zuhanyzóiból, mosdóiból és mosodáiból származó szürkevízből ott helyben sört főznek. A jövőben ez fontos eszköz lehet a szárazság elleni küzdelemben.

Legbecsesebb testréséből készül sör a nőnek, aki annak idején a fürdővizét is eladta

Befőttes üvegbe zárt fingot is árult és természetesen kőgazdag lett belőle.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Egyre kisebbek a madarak, az agyuk viszont egyre nagyobb

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés