„Öt perc alatt legyártjuk, amit két malac létrehoz a teljes élete alatt.”

Süthető, ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos, de 3D-nyomtatott, tisztán növényi eredetű bacont fejlesztett két spanyol cég, a Cocuus és a Foodys. Mit fejlesztett? Már sorozatgyártásba is adták a terméket, azaz

a spanyolországi Carrefour polcain már árulják a nyomtatott vegán szalonnát.

A növényi alapú szalonna elkészítése fenntarthatóbb, mint malacokat tartani, olyannyira, hogy a cég szerint a technológiájukkal „öt perc alatt legyártjuk, amit két malac létrehoz a teljes élete alatt.”

A „Food to Data, Data to Food” nevű eljárásukkal azt a célt tűzték ki, hogy „egészséges, ízletes és fenntartható élelmiszereket fejlesszünk, állítsunk elő és forgalmazzunk a jelen és a jövő generációi számára.”

A most debütált bacont a libamáj, a tonhal, a garnélarák és a lazac növényi utánzatai követik majd.

Gonzalo Agorreta CEO szerint ezek a termékek egyértelműen felülmúlják a kategóriában eddig ismert termékeket. „Ez a technológia egyedülálló a világon, és lehetővé teszi számunkra, hogy évente ezer tonna százszázalékosan növényi szalonnát állítsunk elő – jelentette ki. – Képesek leszünk egészséges, fenntartható és tápláló növényi alapú élelmiszereket előállítani anélkül, hogy lemondanánk az emberekben mélyen gyökerező fogyasztói tapasztalatokról. Ráadásul azáltal, hogy a teljes értékláncot itthon tudjuk majd biztosítani, a hagyományos szalonnához nagyon hasonló áron juthatunk hozzá.”

A teljes kínálatuk tekintve is minden egyes alapanyagot európai beszállítóktól szereznek be, és szerintük ez a technológia lehet a kulcs „megoldani a világ proteinhiányát a jövőben”.

A 120 grammos kiszerelésbe csomagolt bacon kevesebb mint 10% növényi zsírt tartalmaz (a sertéshús zsírtartalma 30% körüli, és gyakorlatilag az egész telített), lényegében azonos áron.

Nemrég a termék bekerült a nemzetközi élelmiszeripari V-Label-díj döntőjébe, innováció kategóriában, és mint a zsűri egyik tagja elmondta, az „élelmiszeriparunknak és a növényi ökoszisztémának új sikertörténetekre van szüksége. A versenyen résztvevő márkák megmutatják a növényi alapú ágazat jelenlegi életerejét és dinamizmusát.”

Nincs más hátra: megpróbálunk szerezni egyet Spanyolországból, hogy letesztelhessük. Látványra azért nem ugyanaz, talán ízre.

(Forrás: Vegconomist, fotó: Foody's)

Ez is érdekelhet:

Újrahasznosított zuhanyvízből készítenek sört Kaliforniában. Megkóstolnád?

Egy 40 emeletes San Franciscó-i ház zuhanyzóiból, mosdóiból és mosodáiból származó szürkevízből ott helyben sört főznek. A jövőben ez fontos eszköz lehet a szárazság elleni küzdelemben.

Legbecsesebb testréséből készül sör a nőnek, aki annak idején a fürdővizét is eladta

Befőttes üvegbe zárt fingot is árult és természetesen kőgazdag lett belőle.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

A legszörnyűbb lakóközösség lakógyűlésére is elmegyünk Sophie helyett

További cikkeink a témában
Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!
Hirdetés