Mindannyiunk szerencséjére a gasztronómia már magasabb szintre ért, mint hogy ketchupból és löncshúsból próbáljunk emberi fogyasztásra alkalmas kajákat készíteni, a tévés főzőműsorokban például olyan alapanyagokból főznek, amilyenekről még nem is hallottunk. Most nem alapanyagokra, inkább konyhai technológiákra kérdezünk rá – mennyire vágod?
1 / 15
Melyik két lépés kell a blansírozáshoz?
- főzés és pihentetés
- forrázás és hűtés
- gőzölés és sütés
3 / 15
Mi kell a flambírozáshoz?
- alkohol
- cukor
- zsiradék
4 / 15
Marinálás, vagyis:
- pirítás
- főzés magas hőmérsékleten
- pácolás
5 / 15
Mitől tisztítják meg a consommét?
- a zsírtól
- a főzőlétől
- a cérnametélttől
6 / 15
Mihez hasonlítható a julienre vágott zöldség alakja?
- kockára
- gyufaszálra
- félgömbre
7 / 15
Mit kell eltávolítani a filézésnél?
- a csontot
- a tollakat
- a magházat
8 / 15
Milyen anyag kell a kandírozáshoz?
- só
- zsír
- cukor
9 / 15
Mire lesz szükséged az alábbiak közül, ha szuvidálnál?
- tasakra
- gyúródeszkára
- darálóra
10 / 15
Mivel dobják fel a konfitált hagyma ízét?
- zöldfűszerrel
- őrölt paprikával
- zsírral
11 / 15
Mit jelent a nappírozás?
- vékonyra szeletelést
- mártással áthúzást
- porhanyósra főzést
12 / 15
Hogyan változik egy gyümölcs külseje, ha aszaljuk?
- feszesebbé válik
- összetöpped
- fényesebb lesz
13 / 15
Milyen húsfélére van szükség a bardírozáshoz?
- csirkemájra
- tengeri halra
- szalonnára
14 / 15
Leírva jus, kiejtve zsü, magyarul:
- pecsenyelé
- mártás
- alaplé
15 / 15
Melyik eszközzel célszerű irdalni az alábbiak közül:
- pálcikával
- merőkanállal
- késsel
(Nyitókép: Getty Images)
Hetente friss kvízzel jövünk. Ezeket próbáltad már?