2012-es fiúnévadási trendek
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy jól megválasztott névvel az ember gyermekét sikerre ítélheti, legalábbis ezt a vágyát a névválasztásnál kiélheti. Természetesen vannak olyan esetek, amikor a névadás vígjátékból a horror és a dráma bizarr elegyévé válik a külső szemlélő számára. Trendek ezen a területen is vannak, így most vegyünk egy nagy levegőt és nézzük meg őket közelebbről!

Az elmúlt évek

Az utóbbi években a legnépszerűbb nevek egészen hagyományosak voltak a fiúknál. A Bence, Máté és a Levente vitték a prímet, de a Józsefek, Jánosok és Tamások is egyre többen lettek. Ez azt mutatja, hogy a magyar szülők többségében hál’ istennek nem akarnak a gyereknek már születésekor garantálni egy-két általános iskolai bunyót a hátsó udvaron, cikizés miatt.

Tiszta Amerika

Amerikában ugye bármi megtörténhet, ott egy fegyverről vagy egy cowboyról is kaphatnak nevet a szerencsétlen babák (Colt, Wyatt). Melléknevekből és tárgynevekből sem restek nevet képezni odaát, valahol nagy reményekkel várja az életet Sunny, Happy, Brave és Loyal is. Ez az utóbbi trend nálunk is megjelenhet idén, nem elképzelhetetlen a Tormás, Erős, Bátor, Bajnok, Táltos, Acél, Sólyom vagy az Arany utónév, miután Ajándék és Angyalka már létezik. De van még egy, ami kihagyhatatlan. Ezzel a sráccal szívesen lógnánk a suli után, mert már a neve is garantálja azt, hogy vele aztán nem fognak ujjat húzni a csúfolódó kölkök: Vulkán, az abszolút macsó!

Szappanopera

A média, főképp a televízió hatása melett sem lehet elmenni az elkövetkező időben. Sebestyén Balázs kisfiát például Benettnek nevezte el, többen példát is vettek róla, megjelent a Nikolasz is, és egy szerencsétlen baba az Alekosz nevet kapta, bizonyára olyan szülőktől, akik vagy nagyon berúgtak, vagy már az sem segítene rajtuk. Nevezhetjük a babát a Gyűrűk ura után Gandalfnak vagy Frodónak, de a Star Wars után Anakinnak is, az erő már az oviban vele lesz. A legtragikusabb dolog viszont bizonyára az, amikor egy-egy spanyol szappanopera szereplő nevéből próbálnak magyart faragni. Manapság létezik olyan, hogy Marcselló, Robertó, Federíkó, Leonárdó, sőt még Rivaldó is. Utóbbi egyetlen esélye, ha jól focizik.

De most komolyan

Visszatérve az ésszerűség biztos talajára, a 2012-es névadási trendek legmeghatározóbbika a fiú neveknél a tradícionális magyar névválasztás. Erős nálunk a hagyomány, így az olyan tősgyökeres magyar nevek, mint a Zalán, a Benedek, a Géza vagy a Botond igen népszerűek lehetnek, mert manapság elég ritkák. Természetesen a nevet még sok esetben az apától öröklik a fiúk, illetve az említett átlagos magyar nevek (Norbert, Dániel, László, Zoltán) ebben az évben továbbra is jelentős népszerűségnek örvendhetnek.

A 20 legfurcsább

Végül nézzünk húsz olyan nevet, amik hallatán bizony elkerekedik a szemünk!

Airton, Bató, Dzsamal, Böngér, Jernő,
Késav, Özséb, Larion, Sém, Torna,
Zsülien, Vitályos, Honorát, Everard, Buzát,
Atlasz, Kolumbán, Oven, Kusán, Gyécsa

Akinek nem elég a mókából, annak ajánljuk az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékét.

(Forrás)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.