Lassan luxustermék lesz a fagylalt.
Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozott a Pénzcentrumnak arról, mit hoz a 2022-es év a cukrászdák, fagyizók és vevőik számára. Nem fog tőle rázni a röhögés.
„A tejtermékek ára 50-100%-kal emelkedtek az utóbbi időben és emellett is sokszor nincs is elég tejszín, vagy vaj. Az energiaárak is a legtöbb helyen megháromszorozódtak, amit szintén nehéz kigazdálkodni.
A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van.
Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os Áfa kulccsal kell értékesíteniük.”
Azt mondta, próbálják elérni, hogy a helyben készült fagylalt, tölcsérben történő értékesítésnél is lehessen alkalmazni az 5%-os Áfakulcsot, mert a 27% brutálisan megdobja az árakat.
(Fotó: Getty Images – illusztráció)