Közel harminc féle diétát rangsoroltak.

Manapság annyiféle diétás étrend létezik, hogy elég nehéz eligazodni köztük, vagyis megtalálni a céljaiknak legjobban megfelelő étkezést, legyen szó fogyókúráról, a legkönnyebben követhető diétáról, vagy a cukor- vagy szívbetegség kezelésére szolgáló táplálkozásról. Az amerikai U.S. News & World Report The Best Diets elnevezésű rangsora viszont ebben lehet segítségedre, a neves kiadvány ugyanis több mint 30 táplálkozási szakértő, orvos és epidemiológus bevonásával 24 féle diétát rangsorolt összesen 11 kategóriában.

Az értékelés módszertanában számos tényezőt vettek figyelembe, például azt, hogy egy étrend minden élelmiszercsoportot tartalmaz-e, mennyire könnyű követni, és testre szabható-e a kulturális és személyes preferenciáknak megfelelően.

Az első helyen a mediterrán diéta végzett a legjobb diétás vagy fogyókúrás programok rangsorában (sorrendben hatodik egymást követő évben) – ez a gyümölcsöket és zöldségeket, az olívaolajat és a halat helyezi előtérbe.

A legjobb étrendek kategóriában a mediterrán diéta mögött a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), illetve a flexitáriánus étrend végzett – előbbi a magas vérnyomás elleni küzdelemben lehet hasznos; gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjét és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket tartalmaz, míg utóbbi szintén a gyümölcsökre és a zöldségekre helyezi a hangsúlyt, de a vegetáriánussal szemben alkalmanként hús fogyasztását is engedélyezi.

A legjobb fogyókúrás étrendek közül a WW (Weight Watchers) lett az első, ami nemcsak a fogyást, hanem az egészségesebb táplálkozást és a rendszeres mozgást is szorgalmazza – a második itt is a DASH lett.

Azt viszont jó tudnod, hogy...

Választhatsz bármilyen diétát, egy komoly hátránya szinte mindegyiknek van

Ettől még nem kell lemondanod a diétákról, csak jobban oda kell figyelned egy faktorra.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Kisebbségbe kerültek Magyarországon a normál testsúlyúak a felnőttek körében

Magyarország az öreg kontinens harmadik legelhízottabb országa, világszinten pedig a legjobb tízben vagyunk.

Ez a tíz legrosszabb magyar étel a külföldi turisták értékelései alapján

Vannak érdekességek a listán. Szerintetek van, ami nem odavaló, és van, aminek inkább lenne helye a tízben?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Egyre kisebbek a madarak, az agyuk viszont egyre nagyobb

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés