Ettől még nem kell lemondanod a diétákról, csak jobban oda kell figyelned egy faktorra.

Véletlenül sem szeretnék szexistának tűnni, de talán nem túlzás azt állítani, hogy sokáig a diétázás inkább a nők körében volt elterjedtebb, mostanra azonban már mondjuk úgy, hogy uniszex dolog lett a test étkezéssel történő formálása. Ezzel együtt természetesen számos irányzata elterjedt, és elég nehéz eligazodni köztük. És mi sem fogjuk megmondani neked, hogy melyik a legjobb út a kívánt testsúly/alak eléréséhez, hiszen minden módszernek megvan természetesen a maga előnye és hátránya is. E helyette inkább néhány fontos dologra hívnánk fel a figyelmed úgy általában a fogyókúrázással kapcsolatban:

A diéták többnyire célorientáltak, és bár megfelelnek néhány elvnek, sőt, akár az izmos, szálkás, tökéletesen arányos test elérésében is komoly segítséget nyújthatnak, sok esetben azonban a test egyes területein károkat is okozhatnak.

A diétáknál jellemzően egyoldalúvá teszünk egy étkezési szokást mondjuk a szénhidrátok kihagyásával, vagy éppen a kizárólag nyers táplálkozással. A táplálkozási szakemberek szerint pedig nem ez a legjobb dolog, amit magaddal tehetsz, és nem is feltétlenül azért, mert a tömegtermelés és a vegyszerezés alapvetően jelentősen csökkenti az élelmiszerek beltartalmát (ásványi anyag-, nyomelem- és más tápanyagtartalmát), hanem mert

a szervezetben vannak olyan működések, amelyek fenntartása létkérdés, így a szervezet mindenképpen juttat oda megfelelő tápanyagmennyiséget. Más funkciók fenntartása azonban nem ennyire fontos, az élet a hiányukban is fennmarad (ilyen például a termékenység is), és mivel ezek a folyamatok csak másodlagosak, vagyis ha a szervezetben tápanyaghiány alakul ki, innen von el anyagokat a test a fontosabb működések fenntartásához

– bizonyos esetekben, ez akár a hormonháztartás egyensúlyának felborulásához/sérüléshez is vezethez, ami aztán kiterjedt és komoly gondokat okozhat az egész szervezetben

Természetesen nem kell lemondanod a diétákról

Ha valaki valamilyen diétát akar követni, senkinek nincsen joga ezt megtiltani. Hiszen nem véletlenül dönt az illető a vegetarianizmus, a vegán táplálkozás, a ketogén diéta vagy bármilyen más, sok szempontból hasznos táplálkozási irányzatok mellett.

A lényeg, hogy a tápanyagok megfelelő pótlásáról gondoskodjuk.

Fontos, hogy ez a bizonyos termék legyen komplex és a lehető legtöbb anyagot tartalmazza szerves kötésben (- citrát és -glükonát kötési formák, például: cink-citrát, vagy-glükonát). Mindkét tényező a hasznosulás miatt fontos, hiszen az anyagokat nem elég pusztán bejuttatni a szervezetbe, azok felszívódásáról is gondoskodni kell, a fenti feltételekkel pedig a hasznosulás akár 80%-kal is javul.

Ráadásul még az edzés is hatékonyabbá válik a megfelelő tápanyagpótlás mellett, hiszen a kiegyensúlyozottan működő szervezet alakítása lényegesen egyszerűbb feladat.

(Forrás: beprimeofficial.com, ratkotunde.hu, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Alvással az elhízás ellen? Sokkal komolyabb, mint ahogy hangzik

Az alvás kulcsszerepet játszik egészségünk megőrzésében, testünk szinte összes folyamatára hatással van, miért is maradna ki ebből a testsúlykontroll.

Még hogy egy tízperces edzés semmire sem jó? Akkor talán próbáld ki ezt!

Mutatunk öt egyszerű gyakorlatot, amit csak a 40 másodperces munka és a 20 másodperces pihenő tesz nehézzé. Persze most még biztosan nem hiszed el, de próbáld csak ki.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Egy lány Koppenhágából

További cikkeink a témában