Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Állítólag tudósok már dolgoznak a másnaposság elleni pirulán, ám amíg nem érkezik meg a csodaszer, addig kénytelenek vagyunk különböző praktikákkal enyhíteni a másnaposság tüneteit. Az alábbiakat mi még nem teszteltük le, pedig tudományosan már alátámasztották őket. Egy próbát megérnek.

Lássuk tehát, miképpen teheted magad némileg produktívabbá a nagy piázást követő napon:

1. Igyál körtelevet a buli előtt

Ez a tipp az ausztrál kormány kutatóintézetéből származik. Az ottani koponyák szerint már egy pohárnyi ázsiai körtelé is segíthet a másnaposság elleni harcban. Állítólag a borzalmas fejfájást lehet vele leginkább elkerülni. Fontos, hogy a vedelés előtt kell alkalmaznod, utólag már mindhiába...

2. Okosan válaszd meg az italod

A másnaposság súlyosságát óriási mértékben befolyásolja, hogy mit / miket ittál előző este. A szeszes italok gyártásakor az erjedés során úgynevezett kongener vegyületek keletkeznek, amelyek fokozzák a másnaposság tüneteit. A kongenerek nagyobb mennyiségben fordulnak elő a sötétebb színű italokban, így a kutatások azt sugallják, hogy ha valaki világos színű, kevesebb kongenert tartalmazó italt (például pálinkát, gint vagy vodkát) iszik, kisebb eséllyel alakul ki nála másnaposság, mint például whisky, brandy vagy vörösbor fogyasztásakor. A legtöbb ilyen vegyületet a bourbon tartalmazza, ezt tehát érdemes elkerülni.

3. Rágcsálj egy kis spárgát

Igen, a masszív sörözések utáni vizelésnek egy kicsit érdekesebb szaga lehet a spárgától, de az ivászat előtt (vagy akár utána) elfogyasztott spárga is segíthet túlélni a másnapot. Koreai kutatók írták le, hogy ez a zöldség miképpen segít a szervezetünknek az alkohol lebontásában. Egy kísérletet is végeztek, melyből kiderült, hogy a spárgakivonattal dúsított alkoholt fogyasztók jóval könnyebben keltek ki az ágyból másnap.

4. Segít a Sprite

Az ausztrál és a koreai kutatók mellett a kínaiakat is érdekli ez a téma, így ők is végeztek mostanában egy érdekes kutatást (úgy tűnik, az egészen világon keresik már a másnap ellenszerét). Ők nem kevesebb mint 57 növényi, illetve szénsavas italt teszteltek le annak érdekében, hogy kiderüljön, mi segít a leginkább a macskajajon. A győztes: Xue bi. Nem tudod, mi a franc az a xue bi? Ne aggódj, nem kell elrepülnöd Kínába, hogy vegyél egy pár dobozzal. Náluk ilyen néven fut a jó öreg Sprite.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.