Mostantól nem csak azért érdemes a Gozsduba menni, hogy igyunk, Bajdik Márton és csapata ugyanis gasztronómiai értelemben véve kicsaptak egy royal flösst az asztalra.

Bajdik Márton december óta van a 4BRO DOWNTOWNnál, az új étlap mögött pedig az az elhatározás áll, hogy teljesen eltérjenek a Gozsdu kulináris palettájától. A séf korábbanInterContinentalban, a La Perle Noire-ban, a Costes Downtownban, illetve a Zsidai-csoportnál a Pierrot-ban edződött. Ez az első küldetése, mint head chef, és ha már így alakult, alaposan odatette magát. Az új étlap komoly manőver a 4BRO életében: a cél, hogy szakítsanak azzal a klisével, miszerint a Gozsdu udvarban csak este kezdődik az élet, és ez határozza meg az étlapot is.

Bajdik Márton szerint az új étlap bisztró jellegű, de szerintünk ez egy nagyon szürke meghatározás: komoly kulináris tűzijátékot lőttek fel, az ételek nagyon ügyesen kitaláltak, sok a csavar és a trükk, és komoly technológiai tudás van mögöttük. Nem véletlen, hogy amikor Bajdikot arról kérdezem, ki hatott rá a legerősebben, a Costes Downownt vezető Tiago Sabarigót nevezte meg.

„– A zöldborsó nekem a tavasz jelképe – vallja Bajdik Márton. – A krémleves mellé kecskesajtot tettünk, amit karamellizáltunk, ezért kapta a brulée jelzőt. Egy nagyon jó, könnyű leves, amit friss csírákkal díszítettünk.”

Bár az étlapon nincs feltüntetve, rengeteg hozzávaló magyar, ami a lokalitást díjazó foodie-k szemében mindenképpen pluszpontnak számít. A húsok java része hazai beszállítóktól érkezik.

A nehézfegyverzet egyik legerősebb darabja a kacsamell, ami mellé a répa négyféle állagban érkezik: por formában, püréként, chipsként és lepárolt répaként. A kacsamell szuvidált, az egész együtt pedig olyan, mint egy remek gasztró-ensemble, olyan minden érzéket megbizsergető muzsika, amire az ember nem számít a Gozsduban.

„– A rizottó nagy kedvenc – mondja Bajdik Márton. – Nagyon finomra vágott salottahagymával indítunk, egy kiló rizst másfél deci száraz fehérborral felöntünk. Nagyjából egy liter alaplével főzzük fel nyolc perc alatt. Ez most egy petrezselymes fűszerezéssel készül, és mellé petrezselyem salátát teszünk.

Ez a leírás már érzékelteti, mennyire szofisztikált megoldásról van szó, de azt még hozzátennénk, hogy a friss hatás kedvéért, még apró citrus és narancsdarabokat rejtettek el a fogásban, amitől

olyan élmény keletkezik az ember szájában, ami az örömóda szimfonikus zenekarral előadott koncertjének kulináris megfelelője.

És ez még csak a rizottó, ugyanis a hatalmas adag rizs mellé kerül két szép darab szuvidált, és bőrével sütött supreme csirkemell filé is, amivel tulajdonképpen lapot húztak a 19-re és nyertek. Vagyis mi nyertünk, vendégek.

Éles szeműeknek feltűnhetett, hogy eddig húsnehéz fogásokat említettünk, de a 4BRO természetesen a vegetáriánusokra is gondol. Ennek ékes bizonyítéka egy igazi superfood, a kókusztejben főzött quinoa édesburgonyával, kínai kellel, avokádóval és pirított kesudióval. Annyira rostgazdag, hogy valószínűleg nincs az a radikális egészségsznob, aki ne csettintene elismerősen.

És ami a legmeglepőbb – és ezt körömpörkölt-imádók nyilván kétkedéssel fogadják -, hogy nagyon-nagyon laktató.

A citrom tartról annyit, hogy tökéletes lezárása bármilyen ételsornak. A kerek. formájú desszertet saját készítésű, vajjal besűrített citromkrémmel töltik meg. Dizájnban pedig megint odateszik azt a pluszt, ami miatt ez a kis finomság olyan szexin néz ki, mint egy lottóötös.

Ez csak egy szűk mintavétel volt a 4BRO DOWNTOWN új étlapjáról, érdemes alaposan átböngészni az egészet. Ami ennyiből is kiderült, az az, hogy

a 4BRO egy nagyon markánsat húzott ezzel az étlappal, amivel a Gozsdu és a környék egyik legerősebb versenyzőjévé lépett elő.

A bulinegyed valóban a partiról és főleg az alkoholokról, koktélokról szól, de szerintünk érdemes adni egy esélyt a 4BRO-nak, és akkor is gondolni rá, ha olyan helyet keresünk, ahol a fókusz a gasztronómia nem cseppfolyós részére esik.

Ez is érdekelhet:

Nincs jobb program, mint tavasszal körbeenni a Balatont - Mi ezekkel a helyekkel kezdenénk - Roadster

Ha négy évszakos Balatonnak még nem is örülhetünk, klassz látni, hogy márciustól novemberig tényleg pezseg az élet a tóparton. Múlt hétvégén már nyári forgalomba ütköztünk az M7-esen, és amennyi remek hellyel és programmal bővül a kínálat évről évre, nincs is nagyon min meglepődni.

(Fotó: Pálfi Balázs)

És ezt olvastad már?
Bemutatjuk a Közép-Floridai Egyetem egyik legszexibb hallgatóját