Mivel a nyár évről évre melegebb, sőt lassan egybefüggő lesz, egyre inkább felértékelődnek a saját medencék.

Olyan buja kerteket mutatunk, melyben ízlésesen bújnak meg a medencék, melyek tökéletesen alkalmasak a hűsölésre ebben a pusztító melegben. Nem olcsó egy ilyen medencét felhúzni, de ma már nem számít extrán luxusnak. Ellenben egyre inkább felértékelődik egy saját mártózó, amikor ilyen komisz világ van odakint.

A kültéri medencék évszázadok óta léteznek, de csak az 1950-es években váltak alapvetően a háztartás részévé, leginkább persze a melegebb éghajlaton élőknél. Manapság már minden formában és méretben építenek, akad, amelyik meredezik a föld felett, vagy épp finoman bele vannak ágyazva abba.

Nem volt még ennyire vonzó egy betontömb a dzsungel közepén

Az Art Villa névre hallgató otthon 570 négyzetméter Costa Rica-i álom.

A kortárs építészek már inkább az utóbbit választják, vizuálisan egyszerű medenceterveket készítenek, és így zökkenőmentesen illeszkednek a tájba, eggyé válnak a kerttel.

Moore House, USA

Ezt a 18 méteres úszómedencét Craig Ellwood építész tervezte a század közepén épült Los Angeles-i Moore House lejtős hátsó udvarába. A vékonyka medence egyik oldalán egy minimalista terasz és egy eredeti, sziklákkal szegélyezett koi-tó található, a másik széle pedig a szomszédos fák tetejére fut rá.

Cork Oak House, Portugália

Hugo Pereira építész egy alacsony fekvésű, a talajjal egy szintben elhelyezkedő, hosszúkás medencét tervezett. A víz és a fű közötti felületváltást egy fából készült stéggel oldotta meg.

M3 House, Izrael

Az izraeli Pitsou Kedem Architects építészeti stúdió által tervezett M3 House buja kertjének lett a központi eleme ez az úszómedence. Egyenetlen alakú kőlapokkal határolták, és a fák és cserjék árnyalatait használva achátzöld csempével bélelték ki, hogy tökéletesen beleolvadjon a környezetbe.

San Ignacio, Mexikó

Ez a Csendes-óceán partján található mexikói otthon a kör alakú medence köré szerveződik, amely pedig egy kaviccsal bélelt és növényekben dúskáló trópusi kert szívében helyezkedik el.

A hangulatot fokozza, hogy a medence felületén erősen tükröződnek a fák. A szélein sekély, ahol ücsörögni és ázni lehet, a medence közepe pedig mély.

Los Altos rezidencia, USA

A Los Altos rezidencia önmagában is egy pompa, aminek patent kiegészítője ez a lecsupaszított, karcsú medence. A vékony betonteknőt körülöleli a ház, amitől privátabb lesz, megőrzi a magánéletet.

Casa Ter, Spanyolország

A Mesura építészeti stúdió vizuálisan összekapcsolta a házat a saját medencéjével egy egységes, terrakotta árnyalatú betonból és cseréplapokból álló terasszal és lépcsősorral. De a csempék nemcsak a lépcsőket, hanem a medencét is szegélyezik, hogy olyan legyen az egész, mintha kifolyna a házból.

Lebegő álomrezidencia a hawaii lávamező fölött

Óceánra néző a kilátás, ami egészen a közeli Maui szigeten található, 3000 méteres Haleakalā vulkánig nyúlik.

(Forrás, fotó: Deezen)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés