Kadir Nurman lájkolná a hírt, ha élne.
A YouGov közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérése szerint
a németek 45 százaléka a dönert választaná, ha döntenie kellene a két berlini eredetű klasszikus gyorsétel között.
Az eddigi kedvencet, a fűszeres paradicsomszósszal tálalt sült kolbászt, azaz a currywurstot a németek 37 százaléka kedveli jobban, 15 százalék pedig egyiket sem szereti.
Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel kedveli jobban a második világháború után bevándorolt török vendégmunkásokkal érkezett talponálló-üzemeltetőnek, Kadir Nurmannak köszönhető dönert, mint a currywurstot, amelyet egy másik nyugat-berlini falatozós, Herta Heuwer fejlesztett ki szintén a háború után.
A 18–45 éves korosztályban a currywurst a sült kolbászok minden egyéb fajtájával együtt a gyorsételek népszerűségi listájának végére szorult. Az élen a döner kebab, majd a pizza és a hamburger következik. Az 55 éven felettieknél viszont továbbra is a currywurst az első.
Azt is kimutatták, hogy
a nők erősen dönerpártiak,
47 százalékuk választaná a dönert, és csak 30 százalék a currywurstot. A férfiak megosztottabbak, valamivel jobban kedvelik a curryszószos kolbászt, mint a tépett húsos szendvicset, 43 százalékuk a currywurstra, 42 százalék a dönerre esküszik.
Lemaradtak a kínaiak
A németek legnagyobb csoportja a hazai ételeket kedveli leginkább. 26 százalékuk német konyhát vivő étterembe ülne be, 20 százalékuk olasz, 13 százalékuk görög, 12 százalékuk pedig kínai vendéglőt választana. A többi nemzeti konyha – például az indiai, a japán vagy a vietnámi – népszerűsége messze elmarad az élbolytól. Nemzedékek közötti eltérések itt is vannak persze: a 18–24 évesek 21 százaléka választaná az olasz vendéglőt, az 55 felettieknél viszont 32 százalékos aránnyal a német vendéglőt választók csoportja a legnagyobb.
(Forrás: MTI)
Ez is érdekelhet: