A fővárosban az elmúlt években eléggé elszabadult a sushi-láz, ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, ha rákíván erre a tradícionális japán ételre, akkor honnan szerezze be a betevőt. Nos, mi most mutatunk egy olyan forrást, ami garantáltan friss, minőségi, és ráadásul finom is. Ez a Planet Sushi.
Az étterem az Oktogonon helyezkedik el, a TGI Fridays tőszomszédságában. Az üzlet 2007 tavaszának végén nyílt Budapesten, és azóta dolgozik itt Horn Levente, séf is, aki teljes mértékben szívügyének tekinti a távol-keleti konyhát.
És, hogy mit is kap az ide ellátogató? Az étterem profilja a tradícionális japán konyha, ázsiai és nyugati (kalifornai) behatásokkal. Ez azt jelenti, hogy ugyan megtalálhatók olyan ételek is a kínálatban, amelyek elfogadottá váltak az itthoni közönség számára is, emellett nem félnek kísérletezni, és olyan tételekkel bővíteni az étlapot, melyek jóval izgalmasabbak, mint pár sima sushi.
Az étlap a napokban újult meg, főleg ennek a tételeiből kaphattunk bőséges kóstolót. Levente kiemelte, hogy náluk, minden frissen, rendelésre készül, és semmi sincsen előre bedobozolva. Ez azért is nagy szó, mivel házhozszállításra is dolgoznak, valamint a napokban indul el a webshopjuk is, ahonnan válogatásokat lehet rendelni. Pont amikor ott voltunk, érkezett be egy minimum négykilós, óriási vörös tonhal, ami rögtön feldolgozásra is került, és, hát mit mondjak, eléggé szerettük a kés alól leeső kis darabokat kóstolgatni.
Akkora a pörgés, hogy nincs is szükség mélyhűtőre az étteremben: ázsiai vendégek garmadája, lazackedvelők seregei, valamint a totálisan elégedett rendelők a garancia arra, hogy étel nem romlik meg a konyhán.
Ha már ennyit beszéltünk róla, nézzük meg, mit is rejt az új étlap. A levesek közül nagyon népszerű a Laksa, meg nyilván a Miso, melyre sokan mondják, hogy a legjobb a városban. Van pár új saláta is, de ezeken továbbhaladva indul be az igazi boogie. Lettek új marhás főételek, és még inkább teret hódít mindenki kedvence, a teriyaki szósz is. Helyet kaptak az étlapon a tempurák is, ezek persze nem vízben élő nyolclábú állatok, hanem jóval inkább bundában kisütött csirkék, rákok, és zöldségek, curry, csili, fokhagyma, vagy teriyaki szósszal.
Természetesen érkeztek újabb makik is a házba (ezek pedig nem a majmok, ha már elkezdtük az áthallásos rovatunkat), hanem a száraz algalapokba tekert sushi. Ezek közül a kedvencünk a Booto Ebi prémium maki volt, amely tigrisrákot rejt, avokádóval és csiliszósszal, fekete szezámba és repülőhal-ikrába forgatva készül. Említést érdemel még a füstölt angolnás-, valamint a krémsajtos változat is, ha valaki pedig nem szereti a tengeri lényeket, akkor nyugodtan ehet vega makit is.
És, hogy milyenek az ételek? Hát, nem túlzás az mondani, hogy bitang jók, nyilván ehhez nem árt az is, ha az ember szereti ennek a kultúrának a fogásait; de ha csak most kezdjük el velük az ismerkedést, akkor is nyugodtan lehet ajánlani. A rosszmájú ismerősökre pedig ne is hallgassunk, amikor azt mondják: mi az a pár falat, semmi! Nos, máshol ez lehet, hogy igaz, de itt az adagok méretére sem lehet panasz, mivel egy nyolcas tekercs akár negyed kilót is nyomhat, valamint a nigirikre is 16 gramm választott finomság kerül, szemben nagyon sok más hellyel, ahol örülhetünk, ha nagyságában a felét eléri.
Aki szeretné magát kicsit a Japán-Kalifornia tengelyen érezni, az látogasson el az Oktogon tér 3-as szám alá,
rendelje ki mindazt, amit a cikkben látott, és döntse el, bejön-e neki. Mondjuk szerintem ez nem is lesz kérdés.