Ez a világ egyik legismertebb és – talán nem túlzás azt állítani, hogy – a legutáltabb pizzájának sztorija.

Talán nincs még egy olyan pizza a világon, ami annyira megosztaná az embereket, mint a hawaii pizza. Pedig alapvetően egy elég egyszerű pizzáról beszélünk, hiszen a paradicsomos alap mellett csak sonka, sajt és ananász kerül a tésztára feltétként, vagyis nem tűnik annyira életveszélyesnek ez az ízvilág. Sokak szemében ugyanakkor valóságos gasztrobűnözést követ el az, aki ananászt tesz erre az olasz tésztaételre.

Nem biztos, hogy tudod, de 2017-től a nápolyi pizzakészítés mestersége is az UNESCO kulturális világörökség része.

Egyáltalán mi a fenét keres ananász a pizzán?

Ehhez egészen 1962-ig kell visszamenni az időben, amikor is a Görögországból elvándorló és Kanadába letelepedő Sam Panopoulos étteremtulajdonos megunta az észak-amerikai pizzahelyzetet, ami akkoriban kimerült a sajt, gomba, szalonna és/vagy pepperoni kombójából álló feltétből, és a klasszikus sonkás pizzájára ananászt tett. Akkor valószínűleg még ő sem sejtette, hogy az egyik legismertebb és – talán nem túlzás azt állítani, hogy – a legutáltabb pizzát alkotja meg.

Panopoulos persze nem véletlenül próbálkozott ezzel az egzotikus gyümölccsel, a Satellite nevű éttermének ázsiai szakácsával kísérletezte ki, amikor olyan étel megalkotásán munkálkodtak, ami édes, savanyú és sós ízű az egyben. Ráadásul az ananász felhasználása mellett szólt az ominózus gyümölcs népszerűségének felfutása is – akkoriban minden valamirevaló háztartásban volt ananászkonzerv –, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy a második világháborúból hazatérő katonák a paradicsomi sziget történeteivel tértek vissza Észak-Amerikába. Miután Hawaii 1959-ben hivatalosan is amerikai állammá vált, az emberek még inkább beleszerettek a szigeti életmódba, a Csendes-óceán déli részének, különösen Hawaiinak szentimentális vonzereje inspirálta tikikultúra – ami egyébként már az 1930-as években megjelent – virágzásnak indult, és természetesen Kanadát is elérte, így pedig ismét eljutottunk Panopouloshoz, a hawaii pizza feltalálójához.

Tehát elnevezése ellenére valójában a hawaii pizzának az égvilágon semmi köze sincs Hawaiihoz, még csak a közeléből sem származik.

Ja, és egy jótanács: ha Olaszországban jársz, van két dolog, amit véletlenül se kérj a pizzériában: hawaii pizzát és ketchupöt, mert egyiket sem nézik jó szemmel.

(Forrás: Atlas Obscura, BBC, Wikipédia, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Van egy népszerű étel, amit azért találtak ki, hogy ne maszturbálj és ne is szexelj

Nem jött be dolog, de a 20. század fordulóján még azt gondolták, ez lehet a megoldás az önmegtartoztatásra.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában