Nem jött be dolog, de a 20. század fordulóján még azt gondolták, ez lehet a megoldás az önmegtartoztatásra.

A kukoricapehely egyszerű, ám a mai napig egy nagyon népszerű reggeli étel. Feltalálója az orvosként és táplálkozási szakértőként dolgozó John Harvey Kellogg volt, aki testvére, Will Keith Kellogg segítségével fejlesztette ki (és futtatta világismertségi szintre), amikor még a michigani Battle Creek Szanatórium munkatársaként ténykedett.

Ennek a mai napig népszerű reggeli ételnek azonban van egy nagyon piszkos titka. A fejlesztése hátterében ugyanis többek között az állt, hogy

eltérítse az embereket az önkielégítés bűnétől, hogy megállítsa a maszturbációt.

Egyáltalán nem csoda, ha így elsőre nem érted az összefüggést, mert valóban nehéz összehozni a kettőt, de megpróbáljuk elmagyarázni.

Kellogg’s Corn Flakes – ezt egészen biztosan hallottad már

Szóval John Harvey Kellogg nemcsak orvos és táplálkozási szakértő volt, de mélyen vallásos ember is, aki töretlenül hitt a tiszta és puritán élet mozgalmában, ami a higiénia fontosságát és az önmegtartóztatás jelentőségét hangsúlyozta. Talán mondanunk sem kell, hogy utóbbi leginkább a testi vágyak kielégítésének teljes tilalmát jelentette, ráadásul mindenféle kiskapu nélkül, vagyis a maszturbáció is kiesett a körből.

Állítólag Kellogg maga annyira komolyan vette a dolgot, hogy házasember létére ő és felesége, Ella Ervilla Eaton külön szobában aludtak és teljesen szexmentes életet éltek. Nézeteiről egyébként könyvet is írt – természetesen a nászútján – Egyszerű tények a szexuális életről címmel, ami később Egyszerű tények időseknek és fiataloknak címmel jelent meg.

Kellogg szerint az önkielégítés egyenesen önkárosításnak minősült, számos egészségügyi problémát is ennek tulajdonított (például fejlődési rendellenességeket, merev ízületeket, pattanásokat és epilepsziás rohamokat). Úgy gondolta, hogy a szexuális vágyakért elsősorban a helytelen táplálkozás, a zsíros és fűszeres ételek a felelősek, így – orvos és táplálkozási szakértő lévén – hamar összeállt a fejében a képlet:

az íztelen étel segíthet csökkenteni a szex minden formája utáni áhítozást, és meg is született a kukoricapehely.

Talán nem túlzás azt állítani – még a témába vágó különféle kutatási eredmények ismerete nélkül sem –, hogy ez a módszer nem működik. Emellett egyébként több ötlettel is előállt még Kellogg a nemi vágyak visszaszorításáért, például a férfiak esetében a (minél fiatalabb korban történő) körülmetélést szorgalmazta, míg a nők esetében a tiszta fenol (karbolsav) felhordását a csiklóra.

(Forrás: McGill UniversityIFL Science, Wikipédia, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Van egy népszerű gyümölcs, ami maga az egészség, mégis halálos lehet

Számtalan jótékony hatást gyakorol a szervezetre, ugyanakkor van egy de.

Tudod, miért éppen négy számjegyből áll a PIN-kód?

Spoiler: A feltaláló feleségéhez van köze.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Boldog születésnapot kívánunk ennek a lánynak

Munkahelyi stressz – Nissan Townstar EV-teszt

További cikkeink a témában