Spoiler: A feltaláló feleségéhez van köze.

Több mint 50 évvel ezelőtt John Shepherd-Barron brit feltaláló a fürdőkádban ülve megálmodott egy olyan automatát, ami csoki helyett készpénzt tud kiadni.

„Belém hasított a gondolat, hogy kellene valami, amivel a világon bárhol hozzájuthatok a saját pénzemhez. A csokoládéautomata ugrott be, és az, hogy csokoládét készpénzzel helyettesítem.”

John Shepherd-Barron meg is alkotott egy olyan elektromechanikus berendezést, ami lehetővé teszi a kártyabirtokosnak, hogy bankszámlájáról pénzt vegyen fel (és/vagy más szolgáltatásokat vegyen igénybe, mint egyenleglekérdezés, készpénz befizetés, stb.), vagyis a bankautomatát, vagy világszerte ismert nevén: az ATM-et (Automated Teller MachineATM).

A világon elsőként Reg Varney brit komikus vett fel készpénzt egy bankautomatából 1967. június 27-én, egészen pontosan a brit Barclays Bankjában beüzemelt ATM-ből jutott hozzá a pénzéhez.

Shepherd-Barron már az ötlet kipattanásakor felismerte, hogy a biztonságos készpénzfelvételhez szükség lenne valamiféle felhasználói azonosításra, ezért eleinte egy hat számjegyből álló titkos kóddal próbálkozott, ám végül a négyjegyű PIN-kód vált standarddá – ráadásul nemcsak a bankkártya-hozzáférés esetében, hanem más, különféle személyes jellegű szolgáltatások védelme, mint például a mobiltelefon-használat (korlátozása) esetében is.

De miért éppen négy számjegyből áll a PIN-kód?

Megdöbbentően egyszerű oka van. Shepherd-Barron a hadseregben használt hatszámjegyű azonosítószámát vette alapul, ám felesége, Caroline memóriája miatt csak négy lett:

„A konyhaasztalnál ültünk, amikor azt mondta, hogy csak négy számot tud megjegyezni, így miatta a négyszámjegyű vált standarddá a világban.”

Bár Caroline feledékenysége milliók életét tette kényelmesebbé, de némi biztonsági problémának azért kitette a felhasználókat. Ugyanis míg hat számjegy esetén egymillió lPIN-kód-kombináció lehetséges, addig négynél csak 10 000, ez pedig lényeges különbség.

(Forrás: CNBC, BBC, Wikipédia, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a laptopot, ami megmenti a nyaradat, és azt is megmondjuk, miért
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő