1838-ban készült, azt viszont nem tudni, hogy kit ábrázol.

A 19. században egyre nagyobb igény jelentkezett arra, hogy a valóságot a legteljesebben sikerüljön megörökíteni. Egészen 1838-ig kell visszamenni az időben, hogy megtaláljuk az első olyan fotót, ami embert ábrázol, azaz az első embert, aki lefotóztak. Az ominózus képet a fényképezés történetének egyik úttörőjeként emlegetett Louis Daguerre francia feltaláló készített Párizsban a Boulevard du Temple-re néző lakásából reggel nyolc órakor – innen is a fotó címe: Boulevard du Temple. Reggel nyolc órakor.

A szóban forgó ember, pontosabban emberek – merthogy egy cipőjét tisztíttató férfit, valamint a cipőtisztító vehető ki – a fénykép bal alsó sarkán láthatók az utcasarkon. Bár úgy tűnhet, hogy kihalt a város(rész) és csak ők ketten tartózkodnak az utcán, ez több mint valószínű, hogy nem így volt, szimplán csak arról lehet szó, hogy a hosszú, tízperces expozíciós időhöz képest a gyalogosok és mozgó tárgyak túl kevés időt töltöttek a fotómasina látómezejében ahhoz, hogy – az úgy nevezett dagerrotípiával*megjeleníthetőek legyenek a fényképen, ellenben az ominózus két emberrel, aki egy helyben szinte mozdulatlanul álltak hosszú percekig – nézd csak:

* A dagerrotípia az elsőként gyakorlati használatba került képrögzítési eljárás volt, amit Louis Daguerre és Joseph Nicéphore Niépce francia vegyész közösen fejlesztett ki, – a bonyolult kivitelezés és előhívás ellenére – használata az 1850-es évek elejéig volt széles körben elterjedt.

Érdekesség még a képpel kapcsolatban, hogy...

  • ...a kutatók megpróbáltak utánajárni, ki lehet az a két ember a fotón, azonban nem sikerült kideríteni kilétüket, de úgy sejtik, hogy Daguerre kérte fel őket, hogy szerepeljenek a fényképen.
  • ...a kamera helyzete, az időpont, az árnyékok hossza és a korabeli térképek alapján kicsit jobban be tudták lőni a fotó elkészítésének időpontját, Daguerre 1838. április 24. és május 4. között készíthette a képet.
  • ...több emberalakot is felfedeztek a felvételen, például úgy hiszik, hogy a szemben lévő ház bal felső ablakában a függöny mögül nézelődhet valaki.
  • ...az eredeti helyszín már nem létezik ebben a formában, ugyanis a fotón látható városrészt azóta már átépítették.

(Forrás: On Jour De Plus a Paris, Mashable, Wikipédia, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És te okosabb vagy, mint egy nyolcadikos?

Teszteld a tudásod ezzel a kvízzel, ami kicsit olyan, mintha földrajzórán Európa fővárosaiból feleltetne Kati néni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés