Nagykőrösön készült 2022 legjobb tortája.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a Ország Tortája versenyt, ahol kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár, és amelyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Érdekesség, hogy idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alap ízeit is ezek képviselték, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring, vagy akár a libamáj.

A győztes Karikó Orsolya lett, a nagykőrösi Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászattól, mégpedig a Huncut szilva herceg tortával, amelyet az egri vörösbor és a szilva ízének párosítása ihlette meg.

A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselével és a szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzóval.

A második helyezett a Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) által készített Kék kötény kincse, lett, míg a harmadik helyen az Évszakok, Szivós Zita (Major Cukrászda, Budapest) alkotása végzett.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László Nagyi kedvence elnevezésű tortájával lett.

Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában

az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz.

A torta energiatartalma – 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

(Fotókredit: Magyar Cukrász Ipartestület)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

Clarissa kedvéért még 23-án is hajlandók vagyunk sorban állni

Így jutottunk a nyugati minimalizmustól az eklektikus ezredfordulón át az okosotthonokig – 20 éves a MaxCity, Kovács Zsófival beszélgettünk

További cikkeink a témában