Közbeszólt a román tudományos akadémia.

Mi is megírtuk, hogy Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszter mandátuma utolsó napján írta alá a miniszteri rendeletet, mely szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni Romániában.

Ezt a Román Akadémiának is véleményeznie kellett, amely megalapozatlannak ítélte a számokat. Mircea Fechet, a jelenlegi környezetvédelmi miniszter kedden bejelentette, hogy

a kilövésre ítélt védett állatok száma az akadémia javaslata alapján 220-ra módosul, 140 egyedet megelőzési, 80-at beavatkozási céllal lehet kilőni.

Mihamarabb érvénybe szeretné léptetni a rendelet, mielőtt „szerencsétlenség történik”. Fechet azt mondta, nem a miniszter és nem is a környezetvédelmi minisztérium határozza meg, hány védett állatot lehet kilőni, elaltatni, áttelepíteni vagy elüldözni. Emlékeztetett, hogy készült egy jelentés, mely megbecsülte a romániai medvepopuláció létszámát, és megoldásokat javasol a medve–ember közötti interakciók csökkentésére.

Elmondta, hogy naponta kap leveleket és fényképeket Fehér, Kolozs, Maros, Hargita és Kovászna megye hegyi falvaiban élő lakosoktól, akiknek gazdaságában, háziállataiban kárt okoznak a medvék, és arról kérdezik, hogy ezután miből tartsák fenn családjukat. „Ez olyan kérdés, amelyre a környezetvédelmi minisztériumnak válaszolnia kell, ahogy azokra a helyzetekre is, amikor az ember és medve közötti interakció súlyosabb károkkal, testi sérülésekkel vagy akár emberi áldozattal jár” – mondta.

A miniszter korábban közölte, hogy elsősorban a lakott területeken élelmet kereső, kukázó medvéket kell kilőni, és úgy vélte, hogy elődje tervezete az erdőn élő, fejlett hím egyedeket célozta, a trófeavadászatnak kedvezett.

Romániában a környezetvédelmi tárca által korábban ismertetett felmérés szerint 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek, napjainkban már Közép-Erdélyben, a Partiumban és olténiai megyékben is látni medvét. Egyre több településen válnak mindennapossá a medvék miatt telefonos (Ro-Alert) riasztások, és egyre gyakoribbak a támadások is.

(A nyitókép illusztráció.)

Kínai medvékről is sok szó esik mostanában:

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában