Amikor a koronavírus a négy fal közé kényszerít, könnyebben engedjük a gyereknek, hogy az iskolai feladatok letudtával a számítógép mögött felejtse magát, mondván, addig sem kell vele foglalkozni. Pedig ilyenkor lenne a legnagyobb szüksége mindenkinek a jó minőségű együtt töltött időre.

Távol áll tőlem, hogy a mintaszülőnek állítsam be magam, de valahogy az utóbbi időben úgy alakult, hogy a fiammal több közös kalandba, kihívásba futottunk bele, amik mélyítették az apa-fia kapcsolatot. Sétáltattunk lámát, miközben végig attól rettegtünk, hogy tényleg leköp-e, ha ahhoz van kedve (igen, előfordul, de többnyire egymást köpködik, ha izgalomba kerülnek). Kipróbáltuk a golfozást (sokkal nehezebb, mint az ember gondolná), vezettünk Trabantot, és kergettük a gonosz erőket lézerfegyverrel.

Az apa-fia kapcsolat is olyan, mint az összes többi társas együttműködés: időnként foglalkozni kell vele, hogy olajozottan működjön, nem megy mindig magától.

De ugye itt van ez a szörnyű 2020-as év, amikor a kinti programokra hatalmas STOP tábla kerül, erre kéne az amőba és társasjáték kombó helyett valami tartalmas elfoglaltság, amit egyformán élvez mindkét fél. Nekem a közös LEGO építés örök kedvencem, meg se vártam, hogy a gyerekek elkezdjenek cseperedni, rögtön a komolyabb kihívást jelentő dobozokat emeltem le a polcról, a Duplo és City korszakról tudomást sem véve.

Aztán volt egy rövid időszak az életemben, amikor a LEGO kikerült a látomezőmből, de az utóbbi években megint egyre gyakrabban ragadok le a kirakatok előtt azon morfondírozva, vajon melyik szettet tudnám elsütni a feleségemnek karácsonyra. A Simpson család és a hóember működött.

A tizenéves gyereknél a Technic a varázsfegyver. Órákig tartó kikapcsolódás a közös építés, amikor mindketten egyformán odatesszük magunkat. Ráadásul olyan új szettek jelentek meg a kínálatban, amelyekre azonnal bármelyikünk rögtön rávetné magát.

És közben észre sem veszed, de az apafunkció teljes tárházát bevetheted: tervezel és építesz, mint egy zseniális mérnök. Aztán időnként pszichológusként is ott kell lenned, amikor sírva közli, hogy szar az egész, és nincs kedve folytani.

Neked erővel és motivációval feltöltve kell visszaállítanod a startvonalhoz, és elfogadtatni vele, hogy néhány lépést vissza kell bontania ahhoz, hogy újra jó irányba épüljön az a fránya versenyautó.

A problémamegoldás, a logikus gondolkodás és az együttműködés új dimenziókat nyit meg gyerek és a te fejedben. Már csak azt kell kitalálnotok, hogy a kész művek kinek a szobájába kerüljenek – a LEGO ugyanis nem (csak) gyerekeknek való. Olyannyira nem, hogy léteznek kifejezetten felnőtteknek szánt LEGO termékek: a szórakozás, kreatív elfoglaltság, izgalmas feladatok, sikerélmény négyeséből melyik ne szólna felnőtteknek is?

Megépítenéd a legendás Old Trafford stadion mását? Vagy valami klasszikusabbat, mondjuk a Colosseumot, szintén a Creator Expert sorozatból? Vagy inkább a Fehér Házat? Netán a fekete Nagy zongorát? Vagy ezeket, ebben a sorrendben? Bárhány éves felnőtt vagy, nem lehetsz túl idős ahhoz, hogy izgatottan várd, milyen LEGO készlettel lepnek meg a szeretteid...

De ha egyszerűbb programot keresnél, arra is vannak itt ötletek:

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a LEGO.

És ezt olvastad már?
Ha eddig azért nem jelentkeztél a Yale-re, mert féltél, hogy nem járnak oda jó csajok, nézd meg őt