A skandináv országok mellett Kanadában és Romániában is találnak szállást azok, akiket nem zavar a hálózsák szoros ölelése, amíg a vodka hőmérséklete stimmel.

Finnország

A finnek nem állnak meg holmi jéghoteleknél, hanem egy egész falut felhúznak Lappföld nyugati részén. A Kittilä repülőtérről és a sípályákról is könnyen megközelíthető látványosság építése október végén, túlzott meleg esetén kicsit később kezdődik, és 1800 tonnányi hó és jég szükséges hozzá. A remek szigetelésnek köszönhetően a harmincszobás hotel belső hőmérséklete mindig -2 és -5 fok között marad.

Hasonló módon épül a Sinettä komplexuma is, melyet idén tizenkettedszerre húztak fel. Március végéig bírja a napsugarak támadását. Finnország harmadik gyöngyszeme a Kemi Hókastély, a világ legnagyobb ilyen építménye: kialakítása minden évben más, de a rénszarvasbőrrel bélelt nászutas lakosztály természetesen itt is alapkövetelménynek számít.

Kanada

Az Hôtel de Glace Québec mellett található, és az amerikai kontinens első jégből készült hotelje. A kezdetben huszonkét ágyas kapacitás már nyolcvan fölé emelkedett, köszönhetően a könnyen variálható felépítésnek, és persze az évről évre nagyobb látogatószámnak. Egy hatvanfős csapat majdnem egy hónapon át építi a két méter vastag falakat, melyek aztán négy hónapig állnak a januári nyitást követően.

Ezalatt negyedmillióan látogatják, de az elfogyasztott vodka mennyiségéről nincsenek pontos adataink. Szintén népszerűnek számít  a jégesküvő, a hotel saját kápolnájában. A szertartás után a  nászéjszaka alatt itt is érdemes az ágyakra terített bundákra szűkíteni a mozgásteret.

Norvégia

Az oslói jégbárt sokan ismerik, ám Norvégia ennél jóval nagyobb arzenállal rendelkezik jeges bárokból. A Kirkenes Hotel az ország legkeletibb pontján, az orosz határ mellett fekszik. Finn és japán művészek jégszobrai alkotják a dekorációt, míg kint rénszarvasok és szánhúzó kalandok várják a vendégeket. A szabadban sütögetni, és a közelben még szaunázni is lehet a jeges éjszakák előtt. Az 1250 méteren fekvő Bjorligard Hotel a magaslati éghajlat miatt hosszabban is nyitva tart, a Sorrisniva Igloo Hotel pedig Európa legészakibb jéghotele, kétszázötven kilométerre az északi sarktól. A vendégek jégpoharakkal a kezükben gyönyörködhetnek az északi fény csodálatos színeiben.

Románia

Román szomszédaink nemcsak medvékből, áfonyából, hegyekből és államadósságból állnak jobban, hanem jéghotelekből is. Kelet-Európa első ilyen vendégcsalogatója 2034 méteren épült a Fogaras-hegység szívében. A Bilea tengerszem melletti hotelbe csak felvonóval juthatnak fel a vendégek, de ha már felértek, egy gyors ima is belefér a lavinák ellen, hiszen külön jégtemplom is épül minden évben. A belteret helyi szobrászművészek alakítják ki, a közelben pedig a síelés, a motoros szánok, és persze a túrázás szerelmesei is megtalálják a számításukat. A hotel akár öt hónapig is kibírhatja, de a végén persze itt is győz az olvadás.

Svédország

Ha a finneknek és a norvégoknak több is van, nem kérdés, hogy a svédek sem maradnak a világ adósai a jéghotelek terén. Mi több, az északon fekvő Jukkasjärvi falvában épült a világ első ilyen egysége, 1990-ben. A közeli Torne folyó jégtábláiból vágott kockákból épülő hotel egész egyszerűen úgy indult, hogy a nyolcvanas évek végén a faluban tartott jégszobrász kiállítás résztvevői egy igluban aludtak, némi rénszarvasbőrrel a hátukon.

Ebből nőtte ki magát a mai komplexum, amelynek gerincét azért ma is a művészet adja: 1994 óta az Absolut Vodka támogatásával rendezett eseményeken a topmodellektől a zenészekig rengeteg sztár megfordult az évek során. Innen indult az Icebarok ötlete is, melyekkel ma már Tokióban, Koppenhágában és Oslóban is találkozhatunk. A pohár persze mindenütt jégből van...

És a kertben...

Némi kreativitással persze még külföldre sem kell mennünk:

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Magyar kézműves sörök a csapokon – Már 15+1 helyen Budapesten

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A jövő tükrét mutatja Párizsnak a La Grande Arche

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés