És ez nagyon nem csak az ő hibájuk, valamint elég szomorú képet fest a hazai (ingatlan)helyzetről.

A magyar fiatalok közel kétharmada a szüleivel él, és ez az arány évről évre nő. A lakhatási támogatások új rendszere pedig főleg azokat támogatja, akiknek már eddig sem okozott volna problémát lakást venni. Ezekről, és hasonló problémákról szól a Habitat for Humanity most bemutatott lakhatási jelentése.

Ugyan sorra adják át az új lakásokat, sok fiatal egyszerűen képtelen elköltözni otthonról – erre a megállapításra jutott a Habitat for Humanity most bemutatott felmérése, írja a HVG. Az persze nem új keletű tény, hogy sok fiatal lakik mamahotelben, de az nagyon meglepő a friss adatokban, hogy egyre csak nő azoknak aránya, akik nem tudnak elmenni a szülők lakásábó: ez itthon most 62,7 százalék. És ez a brutális arány nem csak az egy évvel korábbihoz képest elképesztően elkeserítő, hanem azzal összevetve is, hogy az EU-átlag ennél jóval kevesebb, 48,1 százalék.

A statisztikában a 18 és 34 év közöttiek számítanak fiatalnak; az egyértelmű, hogy a 18-20 évesek közül még sokan laknak a szüleikkel, 34 éves korukra pedig már sokkal többen költöznek el. Az átlagos magyar 27,4 éves, amikor elköltözik a szüleitől – egész pontosan a férfiaknál 28,8, a nőknél 26 év az átlagéletkor a költözéskor –, ez nagyjából másfél évvel későbbi függetlenedést jelent, mint az EU-átlag.

A Habitat elemzése arra jutott, hogy sokan már a születésüktől kezdve lakhatási szegénységben nőttek fel, ezen pedig az állami támogatások sem segítenek Magyarországon ma nagyjából minden harmadik 18 év alatti gyerek túlzsúfolt háztartásban lakik.

Az elemzésből az is kiderül, hogy azok a fiatalok, akik számíthatnak a családjuk anyagi támogatására – pénzt kapnak otthonról vagy épp a rokonok kezességet vállalnak a hitelfelvételhez –, átlagosan egymillió forinttal tudnak többet a lakásvásárlásra fordítani. Mindezt úgy, hogy gyakran lejjebb kell adniuk az igényeikből, vagyis még rosszabb lakást tudnak venni, mint amilyet eredetileg szerettek volna. Hitelfelvétel nélkül nem ússza meg a legtöbb olyan fiatal sem, akiknek a családja besegít, de azok, akik nem kapnak családi támogatást, átlagosan 2,2 millió forinttal több hitelt kénytelenek felvenni.

Elvileg a kormány most támogatja a fiatalok lakáshoz jutását, csakhogy a számok azt mutatják, hogy a jó lakhatási körülmények elérhetetlen álmot jelentenek a fiatalok jelentős részének. A Habitat for Humanity elemzése szerint az állami támogatások nem kompenzálják az esélykülönbséget, hanem ráerősítenek arra: a mostani lakástámogatási rendszerben azok jutnak még könnyebben támogatással lakáshoz, akiknek a családja jobb anyagi helyzetben van.

Az elemzés külön kitér az elmúlt egy év legfontosabb lakáspolitikai változásaira: a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetésére, valamint a csok kibővítésére. A lakástakarékpénztárak ügyfelei tipikusan a középosztálybeli fiatalok voltak, de a 25-35 év közötti korosztály 46 százaléka számolt ezzel a forrással első lakásvásárlásához. A csokból viszont nem csak a szegényebb háztartások maradnak ki, hanem azok is, akik nem tudnak vagy nem szeretnének gyereket vállalni.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy egyre több fiatal él albérletben. Húsz éve még csak a 35 éven alattiak tizede lakott albérletben, azóta ez az arány 30 százalékra nőtt. És nem azért, mert nem lakásvásárlásra szánják a pénzüket: az albérletekben élő budapesti fiatalok közel kétharmada csakis azért bérel lakást, mert nem tud sajátot venni, miközben a növekvő bérleti díjak is egyre nagyobb terhet jelentenek, amiről mi is írtunk többször.

És persze nem megoldás a kollégium sem; a kolis helyekre országosan 32 százalékos, Budapesten háromszoros a túljelentkezés – plusz ha valaki nem egyetemistaként szeretne külön költözni a szüleitől, és nincs pénze rendes albérletre, azzal szembesül, hogy még a mondhatni legalja albérletekért vagy szobákért is túljelentkezés van.

Így aztán a kutatás nyomán előállt az a szomorú végeredmény, hogy hiába szeretnének a legtöbben saját lakást, a megkérdezettek negyede kizártnak tartotta, hogy erre valaha is lesz esélye.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

Átalakul a hulladékrendszer: hova dobjuk mostantól a leggyakoribb szeméttípusokat?

További cikkeink a témában