Spoiler: a magyarok kétszer annyit kalóriát visznek be, mint a lista végén szereplők.

A készételek, gyorsételek és feldolgozott élelmiszerek terjedésével párhuzamosan világszerte nőtt a kalóriabevitel az elmúlt évtizedekben – erre a megállapításra jutott az Oxfordi Egyetemen működő OurWorldInData, miután összesítette az ENSZ egy főre jutó napi kalóriafogyasztással kapcsolatos statisztikáit (2020-ig bezárólag). Ebből derült ki az is, hogy

egy átlagos magyar naponta 3 320 kalóriát fogyaszt (tíz évvel ezelőtt ez még csak 3 055 volt), ami több mint a 2 946 kalóriás világátlag és ami a 45. helyre teszi Magyarországot a világ országai között.

A listát Bahrein, az Egyesült Államok és Írország vezeti nagyjából napi 4 000 kalóriás fogyasztással, míg a rangsor alján a Közép-afrikai Köztársaság, Burundi és Madagaszkár áll valamivel több mint 1 500 kalóriával – a teljes listát itt tudod megnézni:

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy noha az élelmiszerek napjainkban kalóriadúsabbak, mégis egyre inkább hiányoznak belőlük a tápanyagok, ami ördögi körhöz vezethet: a test ösztönösen arra készteti az embereket, hogy többet egyenek, és megkíséreljék megszerezni a létfontosságú tápanyagokat, így sokan plusz kalóriákat fogyasztanak, amelyeket nem égetnek el ezzel hozzájárulva a súlygyarapodáshoz és a súlyproblémák kialakulásához – ez pedig a WHO szerint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a mozgásszervi betegségek, valamint egyes rákos daganatok kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője.

A WHO adatai szerint az elhízás gyakorisága világszerte közel háromszorosára nőtt 1975 és 2016 között, és ez napjainkra járványszerű méreteket öltött – évente legalább 2,8 millió ember hal meg túlsúly vagy elhízás következtében, így ez az ötödik leggyakoribb halálok világszerte.

A WHO statisztikái szerint a cukorbetegségek 44%-a, az iszkémiás szívbetegségek 23%-a és bizonyos rákos megbetegedések 7-41%-a tulajdonítható az elhízásnak.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a WHO szerint az elhízás megelőzhető!

(Forrás: OurWorldInData, WHO, Daily Mail, Huawei, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A titokzatos ázsiai étel, amely a vitaminforrások világbajnoka

A különböző fermentált ételeknél nincs jobb természetes vitaminforrás, a koreai kimchi pedig ebben feketeöves tanítómester.

Kína megépítheti a második kínai nagy falat

A nomád törzsek támadásai helyett most a globális felmelegedés ellen fog egy nagy fallal védekezni Kína.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

Clarissa kedvéért még 23-án is hajlandók vagyunk sorban állni

További cikkeink a témában