Denverben nemrég sörfürdő nyílt, aminek örülünk, de ennek apropóján azért szétnéztünk Budapesten és a környező országokban is. Mire jó a sörfürdő, és hol próbálhatod ki?

Nemrég sörfürdőt nyitottak Denverben: a Beer Spa 90 perces kezelést kínál egy cédrusfa kádban, amelyet komlóból, árpából és gyógynövényekből álló meleg, buborékos főzettel töltenek fel. Mivel a kádban lévő folyadék nem erjesztett, az élmény valójában inkább egy majdnem-sörfürdő, viszont van egy önkiszolgáló rész nagyon is valódi csapolt sörökkel.

A sörfürdőnek számos előnyös tulajdonsága van – a komló és az árpa antioxidánsokat, valamint B2- és B3-vitamint tartalmaz, így segíti a relaxációt és táplálja a bőrt – mindenesetre, hogy ne kelljen Denverig menni érte, szétnéztünk kicsit a környéken is.

Sörfürdő Denverben

Itthon a Lukács és a Széchenyi Fürdőben van sörfürdő: az ezer literes dézsákat harminchat fokos, ásványi anyagokban gazdag gyógyvízzel és a sörfőzés természetes hozzávalóival (komló, árpa, maláta, sörélesztő) töltik fel, az utóbbiakat összekeverik egy speciális sörsóval, majd felöntik sörhabbal, ebből lesz egy különleges, gyógynövényes fürdő.

Annyi komló kerül a fürdővízbe, amennyiből száz liter sört lehetne főzni.

A környező országokban számos sörfürdőző lehetőséget találsz, Csehország intézményeit sorolni is nehéz, mindenesetre még válogathatsz is a fürdők módja közt, a németországi Neuzellben egyenesen a kádakból mérhetsz magadnak valódi sört, Ausztriában, a tiroli Starkenberger sörfőzdében a többihez képest hatalmas, 4x4 méteres erjesztőkádakat töltik fel sörrel, amiben négyen kényelmesen relaxálhatnak egy órán át.

A Starkenberger sörfürdőkádja

Szlovákiában, Lengyelországban és Svájcban is találunk sörfürdőket, az utóbbiban például a Hotel Hof+Postot, aminek a beeramisu, a sörrel készített tiramisu a különlegessége.

Az egészségre gyakorolt hatásról esett már pár szó, de nem teljes körűen: a cseh orvosok például elsősorban a magas vérnyomás ellen és szívbetegségek esetén ajánlják. A sörélesztő – ha van a kádban – jó hatással van az izmokra és az idegrendszerre is. Javul a vérkeringés, a szervezetben felgyülemlett felszültség eltűnik, a stresszes érzet megszűnik, enyhíti a másnaposságot.

Ezen kívül a meleg fürdő kitágítja a pórusokat, hogy távozzanak a méreganyagok, de sok helyen a fürdőt masszázs előzi meg, utána pedig több helyen szalmaágyban lehet heverészni, de létezik meleg malátapakolás is, ami olyasmi, mint az iszappakolás, csak egy sörfőzésre sokkal alkalmasabb alapanyagból van.

Összességében pedig a különleges élmény is jó hatással a testi-lelki egészségre.

(Fotók: Beer Spa, Starkenberger)

Ez is érdekelhet:

A sörfürdő lesz az új wellness?

Annyi jótékony hatása van a sörnek – szinte adódik, hogy fürdőként is egészséges.

És ezt olvastad már?
Miért jó szoftverfejlesztőnek lenni?