Ha az izomépítés a cél, nemcsak a súlyok emelgetésére kell figyelned, hanem az étkezésre is, azon belül is az izomnövekedés szempontjából kulcsfontosságú  fehérjebevitelre. Ebből a szempontból pedig a tojás az egyik legjobb proteinforrás. Az viszont nem mindegy, hogy fogyasztod a tojást, sárgájával vagy anélkül.

A tojással kapcsolatban arról megoszlanak a vélemények, hogy a sárgájával vagy anélkül kellene inkább fogyasztani, hogy kimaxoljunk izomépítő hatását – utóbbi mellett egyébként azt hozzák fel érvként, hogy a sárgája növeli a koleszterinszintet –, amerikai kutatók egy csoportja viszont a végére járt a dolognak.

A vizsgálat során tíz férfitől vettek vért és izombiopsziát, valamint nézték meg az aminosavszintet. A kísérletben résztvevőket aztán két csoportra osztották, leedzették őket, majd utána az egyik csoport egész tojást kapott, vagyis 18 gramm proteint és 17 gramm zsírt, míg a többiek sárgája nélküli tojást, 18 grammnyi tojásfehérjét – végül a szakemberek arra jutottak, hogy

az egész tojás 40%-kal hatékonyabban segítette az izomépülés és izomregeneráció szempontjából legfontosabb folyamatot, a fehérjeszintézist.

A kutatók egyébként azt javasolják, hogy inkább természetes élelmiszereken keresztül vigyük be a szükséges fehérjét (és tápanyagokat), mint protein shake formájában.

(Fotó: Dwayne The Rock Johnson)

És ezt olvastad már?
Claudiának szívesen leporolnánk a sátrát a Szigeten