Kifejezetten jól hangzik ebben a szedáló hőségben a hógolyó-módszer neve, de ennél sokkal többet tud. Ha már jó ideje küzdesz adósságokkal és nyomaszt a feltorlódott törlesztenivaló, akkor elmondunk egy módszert, ami elsőre furcsának hangozhat, de a végére rá fogsz jönni: ebben bizony van valami.

Ha az adósságod törlesztésére gondolsz, természetesnek és logikusnak tűnik, hogy először a nagyobb tartozásokat fizesd ki apránként és miután megvan a nagy falat, jöhetnek a kisebb adósságmorzsák. Azonban több kutatás is kimutatta, hogy a tartozásaink visszafizetése közel sem csupán az anyagi helyzetünkön múlik, hanem a személyes, érzelmi viszonyulásunkon az anyagi célkitűzéseinket illetően. A Northwestern University's Kellogg School of Management marketing professzorai több mint hatezer, adóssággal küzdő személy történetét elemezték ki, elsősorban arra fókuszálva, hogyan fizették vissza a hiteleiket és egyéb tartozásaikat, amiből érdekes tanulságot vontak le.

Azt vettük észre, hogy egyes tartozás-számlák egymás utáni lezárása – függetlenül attól, hogy az adott tartozás milyen összegű – sikeres adósságtörlesztéshez, majd az adósságok teljes visszafizetéséhez vezetett. Az elemzéseink kimutatták, hogy azok a törlesztők, akik először a kisebb összegű tartozásokat sorban kiegyenlítették, sokkal sikeresebben törlesztették teljes adósságaikat.

A dolog lényege, hogy habár matematikailag a módszer nem látszik evidensen értelmes megoldásnak, az emberi tényezők miatt mégis az. Ugyanis az ember sokkal inkább motivált marad minden feladatában, ha látja a fejlődést, a kézzel fogható és látványos anyagi változást, valamint célkitűzéseinek sikerességét: magyarul azt, hogy elért valamit. Ebből az emberi pszichológiából kiindulva az látszik, hogy a nagyobb, végeláthatatlannak tűnő adósság apránkénti törlesztése önmagában nem okoz elég sikerélményt ahhoz képest, amikor egy-egy kisebb tartozást sikerül nem részben, hanem teljesen kitörölni, míg végül csak az egyetlen, nagyobb összegű tartozás marad hátra.

Tehát a hógolyó-módszer összefoglalva annyit tesz: először tanulj meg járni és csak utána futni. Fókuszálj a kisebb adósságok törlesztésére; először szüntesd meg azokat és csak utána koncentrálj a nagyobb falatra, mivel sokkal sikeresebbnek és eltökéltebbnek érezheted magad, ha például négy tartozás helyett csak eggyel kell megküzdened, hármat pedig már legyőztél. Természetesen a módszer nem minden esetben alkalmazható (létezik olyan módszer egyáltalán, ami univerzálisan, minden pénzügyi kérdésben megállná a helyét?), de ha hasonló cipőben jársz, akkor érdemes fontolóra venni, hátha sikeresebben tudsz kimászni egy szorult anyagi helyzetből a kisebb célok elsődleges megmászásának létrafokain keresztül.

És ezt olvastad már?
Hundertwasser-stílusú óriás vízforraló Bécs új hőerőműve