Az Adria gyöngyétől a dalmát kalóztanyáig – Hat tuti kikötő az Adrián

A Balaton után az Adria kézenfekvő megoldás, és mivel előbbit csak becézzük tengernek, utóbbin valóban megkaphatjuk a nyílt vizes életérzést. Irány az Adria és hat szuper kikötő!

A lagúnák városa

Velence szinte az év minden szakában tömve van turistákkal, de meglepően kellemes megoldás, ha a víz felől, a saját jachtunk fedélzetéről vesszük szemügyre. A tengeri utazás egyébként is egyfajta elérhető hedonizmus, és ha csapatok dobják össze egy hajó bérleti díját, akkor jó esetben alig jön ki többre, mint egy tunéziai vagy egyiptomi all inkluzív hoteltúra. Csakhogy ez sokkal izgalmasabb.

Velencét nem kell bemutatni, ellenben egyik legnagyobb kikötőjét igen. A Marina di Lio Grando kétszáz férőhelyes intézmény, amely akár hatvanméteres hajókat is képes befogadni. Mindenféle időjárásban biztonságosan be lehet jutni a kikötőbe, ahol fullos körülmények várják a tengerjárókat és hajóikat egyaránt. Ha valamilyen meghibásodás történik, komolyabb szervizt is találunk.

Egy régi kalóztanya

Velencétől nem messze, az észak-horvát tengerparton található Rovinj. Az Isztriai-félszigeten fekvő város egy sziklára épült – abból arrafelé akad bőven –, és fantasztikusan jól néz ki. Valaha halászok, hajósok, sőt, még kalózok is laktak arrafelé, ma sokkal békésebb vidék, vad tengeri banditák helyett csak fényképezőgépeiket kattogtató turisták járják szűk utcáit. Van több történelmi nevezetessége – Vízi-kapu, Szent Eufémia templom –, de a fő erőssége a sajátos atmoszférájú óváros.

Az ACI Marina Rovinj egy 416 férőhelyes kikötő, ahol kisebb, max. 13 méteres hajók férnek el. Ugyanaz a kényelmi fokozat várja az utasokat, mint bármelyik más horvát ACI-kikötőben. Fenyőredők veszik körül, de ami még ennél is jobb, hogy az óváros alig egy kilométerre fekszik, az pedig nem távolság, még gyalog sem. 2000-ben Európai Kék Zászló minősítésre jelölték, ez ugyan már lassan másfél évtizede volt, de a környezetre a mai napig nagyon odafigyelnek.

Sziget a tengerben

Korfu már szigorú értelemben véve nem is az Adrián, hanem a Jón-tengerben található, de nem tudjuk kihagyni a listánkról. A legnagyobb település Korfu, a sziget kulturális és idegenforgalmi központja, ráadásul annyira rendben van, hogy 2007-ben felkerült a világörökségi listára. A fő látványosság a régi és az új erőd, az Ázsiai Művészetek Múzeuma, a Szent Mihály Palota és a Velence fénykorát idéző belváros. A kultúra mellett természetesen a kulináris örömöknek is hódolhatunk, főleg akkor járunk jól, ha szeretjük a friss tengeri herkentyűket.

Korfu mellett található egy bazinagy kikötő, de az hatalmas tengerjárókat fogad, jachttal a várostól tíz kilométerre fekvő Gouvia Marinát célozzuk meg. A kikötő nem kevesebb mint 1100 férőhelyes, és akár nyolcvanméteres hajókat is tud fogadni. Minden fontos extrával felszerelték, sőt, többel is. Ha nincs kedvünk bemenni Korfu városába, akkor bevásárolhatunk, beülhetünk a kikötői pubba, étterembe, vagy fürödhetünk az úszómedencében.

A csizma közepén

Ancona a harmadik olasz célpontunk ezen a remek listán. Mindig is fontos kikötőváros volt, mivel onnan vezetett a legrövidebb tengeri hajóút az Adria túlfelén fekvő Dalmáciába. A halászat, a hajógyártás ma is az ipar fontos része, plusz ott található egy hatalmas hadikikötő is. Ancona persze nem csak ennyi, és erről bárki meggyőződhet, aki felfedezi a város rusztikus belvárosát, ami szinte hajszálra olyan, mint minden régi olasz centro, mégis kicsit más.

Ancona legnépszerűbb kikötője a nagy hagyományokkal bíró Ancona Yacht Club által működtetett Marina Dorica, amely 1200 hajót képes fogadni. Pár éve felújították, és nagyon büszkék a 400 négyzetméteres modern klubházra, ahol az AYC által szervezett események zajlanak.

A környék legmenőbbje

Dubrovnik az Adria gyöngyének számít a történelemkönyvek tanúsága szerint, és bár a hasonló kifejezéseket rendszerint borzasztóan hatásvadásznak tartjuk, ezúttal kicsit elnézőbbek vagyunk. Az ENSZ világörökségi listáján is szereplő város igazi mesebeli hely, ahol nyáron egymást érik a fesztiválok, koncertek és egyéb kulturális események, de emellett erős még gasztronómiában, csodálatos a tengerpartja és fantasztikusan néz ki, vagyis megtalálható minden, ami miatt az életet kellemesnek lehet érezni. Ráadásul divatos is, rengeteg sztár fordult meg errefelé George Clooneytól kezdve Brad Pittig.

A várostól hat kilométerre fekvő ACI Marina Dubrovnik 360 férőhellyel várja az utazókat, akik hatvanméteres megajachtokkal is érkezhetnek. Szárazdokkolásra is bőven van placc, 140 hajót tudnak kiteleltetni, de ez mondjuk nem létfontosságú infó azoknak, akik csak pár hétre bérelnek egy jachtot. A kikötőt minden jóval felszerelték, az akadálymentesített épületektől bowlingpályán, úszómedencén át a wifiig, vagyis nagyon érezhető, hogy a helyi turizmus szeretné magához csalogatni az Adrián hajózókat, méghozzá a városhoz méltó körülmények biztosításával.

A Földközi-tenger kapuja

Brindisi évszázadokon keresztül Dél-Olaszország legfontosabb kikötője volt, és nem mellékesen Phileas Fogg is onnan vágott neki nyolcvannaposra tervezett földkerülő túrájának Verne Gyula regényében. Brindisi tudja azt, amit más olasz városok, plusz többet is, ugyanis, ha affinitást érzünk a tengerek és a hajózás felé, akkor ez a több száz éves hajózási hagyományokkal rendelkező város a mi helyünk.

Nem meglepő, hogy a jachtállomás, a Marina di Brindisi az egyik legfontosabb adriai kikötő. 638, maximum 35 méteres hajó fér el, plusz a marina területén a szokásos szolgáltatások mellett egy bárokkal, üzletekkel, éttermekkel teli mini-szórakoztató centrum is várja a tengerészeket. Egy halom, vízhez köthető kulturális cucc is zajlik arrafelé, például komoly nemzetközi horgászversenyek, de szerveznek a mediterrán part menti élővilágot bemutató kalandtúrákat is.

Kipróbálnád? Szerezz jogsit!

Ha úgy érzed, hogy benned van a hajóskapitány-DNS, és hogy jól állna neked a hajókormány-tekergetés, akkor csekkold a Navigare Yachting Club oldalát. Egy egynapos adriai tengeri hajóvezetői tanfolyam csak 49 990 forint, ami szerintünk nem befektetés, hogy az ember az említett kikötők között suhanjon az Adrián. Jó szelet, tengerész!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon