Az ország legnagyobb arborétuma, kézműves sörök és minőségi kávék a Kútházban, és egy patinás kastély, mindez Budapest közelében. Hol járunk?

Nem kell feltétlenül a norvég fjordokig vándorolni ahhoz, hogy élvezzük a természetet: a tavaszi feltöltődésre számos hely kiváló, sokszor még jobb is, ha nem kell messzire menni Budapesttől. Ilyen hely Gödöllő is, ahol több klassz programot is tervezhetsz.

Kezdjük mindjárt az Arbo-parkkal, az ország legnagyobb területű, 137 hektáros arborétumával, ahol megismerkedhetsz az „ezerautó erdővel”, napozhatsz és piknikezhetsz a tisztásokon, és a civilizáció tőszomszédságában is teljesen elszakadhatsz tőle.

Az 1902-ben alapított arborétum eredetileg kutatási céllal jött létre, mára viszont a kikapcsolódás terepe is lett, erdei bútorokkal, büfével, zenepavilonnal, interaktív tájékoztató táblákkal, játszótérrel, tornapályával, számos (tan)ösvénnyel, és olyan vagány táblákkal, mint ez itt:

Még szabadtéri színpad is van, különböző előadásokkal, de rendszeresen szerveznek egyéb programokat is, például madárgyűrűzést is.

Van egy könnyebb, 3,5 kilométeres futókör, illetve négy kilométeres, nehezebb terepen.

A személyes kedvenc mégis a Csend-ösvény, ami a park szélétől vezet a Völgyszínpadig. Lényegében egy kisebb szurdokban sétálsz, föléd tornyosulnak a fák, a szurdok falairól visszaverődő hangok mintha felerősítenék a madarak hangjait, így egészen különleges élmény végigsétálni ott, feltéve, ha tényleg csendben maradsz út közben.

Pár perc autóút az Arbo-parktól a Kútház újhullámos kávékortyoló, ami szó szerint egy kútházból kialakított hipszter kávézó. Még az 1950-es évek első felében, Rimanóczy Gyula tervei alapján épült az a három poligonális (sokszög) alaprajzú kútház, melyek a Jánossy György-féle víztoronnyal együtt az újonnan kiépülő, gödöllői egyetemi városrész vízellátását biztosították, és ma már országosan védett műemlékek.

A kútházak egészen a 80-as évek közepéig eredeti funkciójuknak megfelelően működtek: a pincében lévő fúrt kútból a fedélszékről befüggesztett szivattyú segítségével juttatták a vezetékhálózatba az ivóvizet. A műtrágyahasználat elterjedése után az ebből a mélységből kitermelt víz már nem volt alkalmas ivóvíznek, így az épületek elvesztették funkciójukat, és ezzel állapotuk is rohamosan romlani kezdett. A kampusz központjához legközelebbi kútház virágüzletként és butikként is működött ideig-óráig.

A helyiek által csak Gombaként emlegetett építmény pusztulása gyakori beszédtéma volt, mígnem belépett a narratívába egy helyi csapat, akik újhullámos kávézót álmodtak az épületbe.

A karakteres megjelenésű építmény részleteiben is izgalmakat rejt. Rimanóczy a funkcióhoz a hal motívumot társította, mely a szélkakas és az ablakok rácsainak mintázatán is visszaköszön, ezeket a megrendelők saját maguk, az eredeti tervek alapján állították helyre.

A külső méretet látva meglep, mennyire tágas belül a hely – a nagy légtér megőrzése kimondott cél volt a felújítás során. A kiszolgáló pult és pakolófelületek, illetve a mosdók és a kiszolgáló helyiség egy-egy nagyobb léptékű acélszerkezetű tárgyban kaptak helyet,

és most a minőségi kávék mellett kézműves süteményeket mérnek ott, kérhetsz elvitelre is, és találsz mindenféle mentes verziókat a finomságokból.

Talán nem a legfontosabb, de azért elég hasznos tud lenni a többórás arbo-kirándulás után, hogy van mosdó a Kútházban, így aztán tökéletes állapotban kortyolgathatod el a kávédat, tavasztól akár a kellemes térre néző teraszra kiülve. Az árak teljesen normálisak, a kínálatban ruandai, laoszi, perui kávét is találsz, a sütik közt pedig olyanokat, mint a mangós, sült kókuszkrémes tarte vagy a barackos-túrós vegán pite vagy a sós karamelles sajttorta. És akkor nem is említettük még a prémium borokat és kézműves söröket, valamint a természetes szörpöket.

Ínyencek dizájn-szempontból is érdekes a hely: a pult és a kiegészítő belsőépítészeti elemek acél felületei, a csiszolt betonpadló a korábbi ipari funkciót idézik. Kevesen veszik észre a kávékínálat böngészése közben, de a megéri felpillantani a mennyezet halszálkát idéző lécburkolatára is.

A Kútházat 2022-ben jelölték egy nemzetközi díjra is, a szlovén Piranesi awardra – a GUBAHÁMORI csapatát (Guba Sándor, Hámori Péter, Novák Sándor) illeti az elismerés ezért –, de a kirándulás után inkább a minőségi gasztro-kínálatot értékeled majd.

És ha még maradt energiád, Gödöllő akkor is kínál ezt-azt. Például a MATE uszodát, ami három medencével (verseny, bemelegítő, tan), szaunával, konditeremmel, masszázzsal vár.

De ne hagyjuk ki a Királyi Kastélyt sem, amit Grassalkovich I. Antal építtetett, majd 1867-ben megvásárolta a magyar állam, és koronázási ajándékként Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek adta a használati jogát. Ezért aztán ha nem elégszünk meg a kastélyparkban tett sétával, odabent állandó és ideiglenes kiállítások vannak.

Látogatás előtt érdemes szétnézni a honlapon, mert rengeteg program és rendezvény van, úgyhogy jobb felkészülni az aktualitásokból.

Ha tehát a nagy tavaszban olyan helyet keresel, ahol lehet kirándulni, pihenni, természetet járni, de jut gasztro-élményből is, akkor ne keress tovább, Gödöllőn jól érezheted magadat.

(Kútház fotók: Danyi Balázs, Gödöllő-képek: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Japán teaház egy cseh tóparton

Belépéskor le kell hajolni egy alacsony léc miatt, odabent kiegyenesedve viszont rögtön elénk tárul a kilátás: ilyen egy japán teaház – a cseh–lengyel határon.

Fibonacci ihlette ezt a hangulatos szabadtéri borozót

Prága egykor a bor városa volt, ezeket az időket hozza vissza a városnak hátat fordító szabadtéri borozó, ahol az ültetvény saját fajtáit kínálják.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vadvirágmezőkkel kell kiszolgálni a beporzókat, hogy segítsenek biztosítani az élelmünket

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés