Az egykori Highbury stadion szellemét ma egy lakópark őrzi, és drónról nézve nem kérdés, hogy futballpálya volt egykoron.

Thierry Henry mesterhármast rúgott, az Arsenal 4–2-re verte a Wigant – ez volt az utolsó meccs a Highbury stadionban (amit néhányan Highbury Librarynek gúnyoltak, mert nem volt túl hangos) 2006. május 7-én, utána pedig lerombolták, hogy átadják a helyet egy lakópark-fejlesztésnek.

Az Arsenal néhány utcával arrébb költözött, az Emirates Stadionba, az egykori otthona helyén pedig stadionszerű lakóparkot alakítottak ki, a Highbury Square Projectet 725 lakással, középen nagy közösségi kerttel.

Két külső homlokzat megmaradt az eredeti Highburyből, és a teljes fejlesztés erősen idézi a focis tematikát.

Nem is árt őrizni a múltat: az Arsenal közel száz éven át játszott itt, az eredeti stadion 1913-ban épült meg Archibald Leitch tervei alapján, majd folyamatosan bővült, modernebb lett, az angol válogatott is játszott ott néhányszor. De egy idő után nem tudták tovább bővíteni, mert szorosan körbeépült lakóépületekkel.

Szóval Highbury most is van, de már nem úgy, Islington viszont egy eleven városrész sok étteremmel, mindössze egy rövid metrózásra London központjától. A Highbury Square lakói közt sok Gunner van, akik úgy érzik, nemcsak egy lakást birtokolnak, de egy kis darabot is a csapatuk történelméből.

Még stadion korában a Highbury kapui környékén szórták szét néhány szurkoló hamvait; az átalakítás során a gyepet átvitték egy úgynevezett „emlékkertbe”, amit ma is meglátogatnak a hozzátartozók, de több itt forgatott dokumentumfilm is őrzi a stadion emlékét.

(Fotók: Getty Images)

Azóta már ezt is lebontották, bár ezt eleve így tervezték:

Holnap mutatkozik be a vb legvagányabb stadionja

Konténer-imaterem is van a foci-vb legvagányabb stadionjában, amit Uruguayba szállíthatnak a vb után.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés