Fontos közegészségügyi stratégia a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés.

A fejlődő társadalomban folyamatosan találkozunk az egészségünkkel és jólétünkkel kapcsolatos információkkal, mindennapi tevékenységeink és az általunk fogyasztott élelmiszerek hatásával.  Már nagyon korán megtanítják nekünk, hogy mi a „helyes” és mi a „helytelen”, és hogy vannak dolgok, amelyek jót vagy rosszat tesznek nekünk. Ahogy felnőtté válunk, elkezdünk saját döntéseket hozni arról, hogy mit szeretnénk csinálni és hogyan szeretnénk élni az életünket. Olyan döntéseket, amelyek a kockázatok megértésén alapulnak, közben arra törekedve, hogy megőrizzük a döntési szabadságunkat, és azt tegyük, ami megfelelő számunkra.

A választás szabadsága támogatja a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentést is, ami egy fontos közegészségügyi stratégia. Ez a megközelítés amellett, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás kockázataira és a dohányzásról való leszokást tekinti a legjobb döntésnek, azt is elismeri, hogy a felnőttek számára fontos a választás lehetősége, és hogy azoknak, akik egyébként továbbra is dohányoznának, tájékoztatásra van szükségük olyan alternatívákról, amelyek kevésbé károsak* lehetnek, mint a cigaretta.

A tudomány és a kutatók állnak ennek a társadalmi kezdeményezésnek a középpontjában, lehetőséget teremtve a dohányosok számára, hogy megértsék a cigarettához képest potenciálisan kevésbé káros* termékeket, amelyekkel a dohány égetése nélkül tudnak nikotinhoz jutni – a cigarettafüstben található több ezer vegyi anyag elkerülésével, amelyek közül számos kapcsolatba hozható a dohányzással összefüggő megbetegedésekkel. Sokak számára azonban még mindig nem egyértelmű, hogy ezek a termékek jobb alternatívái-e a cigarettának.

Egy nemrégiben lezárult, egy éven át tartó kutatás kimutatta, hogy amikor a dohányosok a cigarettát hevítéses dohánytermékre cserélték, javulás mutatkozott a dohányzással összefüggő betegségek, például a tüdőbetegségek, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek potenciális kialakulására utaló mutatók tekintetében.

Ahhoz viszont, hogy a potenciális egészségügyi kockázatcsökkenés megvalósuljon, a cigarettát és a hevítéses dohányterméket nem lehet párhuzamosan használni, teljes váltásra van szükség.

Az eredmények a lehetséges megbetegedések kialakulására utaló számos érték esetében jelentős és tartós javulást mutattak ki a 12 hónap alatt. Sőt, a vizsgálatban részt vevők az összes mutató tekintetében javulást jeleztek. Ezeket a hosszú távúnak tekinthető adatokat több korábbi tanulmány is támogatja, együtt tovább erősítik, hogy a kevésbé káros* termékek lehetőséget jelenthetnek az átalakulásra.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. További információkért látogasd meg az égéshelyett.hu oldalt!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

További cikkeink a témában
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Hirdetés