Szokatlan forrás működteti az Enlil szélturbinát.

Érdemi megújulóenergia-forrás épülhet ki az autópályák mentén az Enlil szélturbinái segítségével: az értelemszerűen nem hagyományos – a földeken és tengerpartokon megszokott – szerkezet oszlopsorai az elválasztó sávban sorakoznak, a lapátjait pedig az elszáguldó járművek menetszele hajtja.

A jobb hatásfok kedvéért az oszlopok tetejére napelemet szereltek, így hozzávetőleg egy-egy ilyen egység óránként egy kilowatt áramot képes termelni. Könnyen össze- és szétszerelhető, ezen kívül méri a hőmérsékletet, a páratartalmat, az UV-sugárzást, a széndioxid-szintet és a szél erősségét is. Az élettartamát húsz évre tervezik.

Isztambulban működik az Enlil-turbina egy prototípusa – az ötletgazda, Kerem Deveci folyamatosan fejleszti a projektet, amiről itt olvashatsz –, miközben egy hasonló szerkezetet installáltak benzinkút tetejére Rigában is:

Efféle megoldásokkal többen is kísérleteznek (itt egy top 5-ös gyűjtés a témában), a lényeg inkább az, hogy nem kell sablonosan gondolkozni az energiatermelésben (sem), számos megoldással nyerhető plusz áram viszonylag egyszerűen.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Németország elvesztette egyik gleccserét