A jó koktél az, ami több mint az alkotóelemei összessége. A jó koktélbár meg az, ami több mint fancy bútorok, drága alkoholok, képzett bartenderek összessége – a jó bár egy olyan hely, aminek lelke van, ami a második legjobb dolog az otthon után, vagy az első, holtversenyben. Mutatunk hat ilyet, egyik sem olyan, mint a másik, de mindegyik különleges és utánozhatatlan a maga módján.

A Boutiq Bar az a koktélbároknak, ami a Szimpla a romkocsmáknak. Egy hazai trend megindítója, az origó, amihez mindenkinek mérnie kell magát. Nagy Zoltán tulajdonos bárját 2012-ben a világ 50 legjobb bárja között tartották számon, és azóta is csúcsközelben vannak. Az atmoszféra, a bartenderek, az italok mind közösen alkotnak meg valami esszenciális bárélményt, úgyhogy nem is ragadnánk ki egy-egy italt, vagy fícsőrt, az egész egyben úgy kultikus, ahogy van. Urbánus, egyszerre budapesti és kozmopolita, ha megtelt, akkor meg akkora a pörgés, mint egy shaker belsejében, amikor megrázza a mixer.

Az üresen álló Barside az, amilyennek egy klasszikus koktélbárt elképzelünk. Félhomályos, barna bútorokkal teli helyiség, a kevés fény borostyánfényben kelti életre a polcokon pihenő italokat. Itt az ember eltűnődhet a világ meg a saját dolgain egy Old Fashioned-t kortyolgatva, amíg meg nem jelenik az esti tömeg, márpedig azok megjelennek, mivel a Barside a Madách téren elég központi helyen van. A terasza is van bár az teljesen báridegen képződmény, de sebaj, a dohányosok örülnek, nyáron meg állítólag csak a teraszos helyek mennek.

Ahol régen az MTV közvetítőkocsijai parkoltak, ott most a belváros egyik legújabb ivóhelye működik, az Impostor – ezt írta kistesónk, az UrbanPlayer a Szabadság téri intézményről. A Baotiful nevű ázsiai faloda szomszédságában működő bár nem egy klasszikus, nyugodt tempójú bár - ha soundtracket kellene neki választani, az nem jazz lenne, hanem techno. Erősek whiskey alapú kevert italokban, és domináns itt az ázsiai vonal – nem véletlen a Baotifullal való kötődés. Estére nagyobb társasággal kiváló hely.

Milyen helyet lehet ajánlani randira? Hát olyat, ami nincs csurig tömve, és a zene miatt nem kell üvölteni, hanem lehet értelmes társalgást folytatni. A Tuk Tuk Bar szerintünk ilyen, vagyis ilyen is tud lenni. A szesztilalom korszakának speakeasyjeinek és a burzsoá Budapest szellemének hangulata keveredik, van élőzene remek jazzmuzsikusok tolmácsolásában, a koktélok fineszesek, az atmoszféra pezsdítő – mi kellhet még?

A Bp BARbq-ról eddig főként az ehető vonal miatt írtunk, pedig italban is erősek, erről pedig a koktélügyi főtanácsos, Urbán Roland gondoskodik. A barbecue és a koktél egy elég fura páros, de a dolog a maga punkrockos módján nagyon működik. A polcon a legminőségibb whiskey-k, vodkák, rumok sorakoznak, a megfelelő hozzávalókkal pedig műanyagpoharakba kerülnek, de a hely barátságosan badass hangulata miatt ezt senki sem bánja. Érdemes megkóstolni a nyári forróságban telitalálat Frozét, ami legalább olyan frappáns, mint a neve.

A +1

Dekadensen tökéletes választásnak tűnik a hivatalosan tegnap, június 22-én megnyitott Black Swan. A kulissza filmbe illő, a cél pedig saját elmondásuk szerint az, hogy a gasztronómiára és a magas szintű koktélkultúrára nyitott emberek számára biztosítson egy helyet, ahol lehetőségük van igazi különlegességeket kóstolni, legyen szó akár ételekről, akár italokról. Ez még nem hangzik rettenetesen unikálisan, de elég megnézni a fotókat, hogy lássuk, a Fekete Hattyúba rengeteg munkát fektettek, és nagy eséllyel egy olyan versenyzőt tisztelhetünk a személyében, amely akár új emeletekre viheti a hazai koktélkultúrát.

És szerintünk nézd meg az 5 legjobb húsos helyet is.

5 hely férfiaknak, ahol teletömhetik magukat a legfinomabb húsokkal

Kolbász, marhaszegy, bbq, tarja, debreceni+sör=boldogság.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában