Megvan az az égető, csípő érzés a szádban, miután betoltál egy anananászt? Az azért van, mert nemcsak te eszed az ananászt, hanem az is téged – szó szerint.

Szóval ott van az a csípő, égető érzés a szádban, amiről sokan azt gondolják, hogy allergiás reakció, a többség pedig az ananász savasságának tudja be. Tény, hogy ez a gyümölcs is tartalmaz citromsavat, de nem ez a főbűnös.

A kellemetlen érzésért egy enzim-keverék, a bromelán a felelős,

ami valósággal felzabál téged, ez ugyanis lebontja a száj (nyálkahártya) szöveteinek proteinjeit.

A gyógyászatban egyébként a bromelánt használják gyulladáscsökkentésre is, nyers, azaz természetes formában viszont éppen az ellenkező hatását éri el, azaz (mikro)gyulladást okoz.

Ez meg...

Miért ne egyél meg egy ananászt egészben soha?

Főleg ne a héjával együtt. Megmutatjuk, hogy miért, bár nem az a videó legszebb része.

(Forrás / fotó: spoonuniversity.com / Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

Ünnepi útmutató férfiaknak, akik olyan ajándékot akarnak adni, ami valóban megérinti a szívet

A Player kérdése: Nálad már beütött a karácsonyi kajakóma?
11% Naná, és nagyon keményen.
53% Igen, de menedzselhető.
37% Szerencsére nem.
Téli kaland vagy életveszély? A profi hegyivezető elmondja, mire figyelj az osztrák Alpokban
Hirdetés