Rendszeresen és tartósan határérték feletti volt a szállópor-szennyezés.

Az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az uniós bíróságon a határértékek tiszteletben tartásának elmulasztása, valamint azok túllépésének nem a lehető legrövidebb időn belüli megszüntetése miatt.

A brüsszeli végrehajtó testület szerint a kis méretű szennyezőrészecskék mennyisége Budapesten és a Sajó-völgyben 2005 januárja óta, Pécs térségében pedig 2011 júniusa óta rendszeresen és tartósan meghaladta az uniós irányelvben megállapított határértékeket.

A bíróság megállapította, hogy Magyarország már fogadott el a levegőminőség javítását célzó terveket és intézkedéseket, ezek azonban

nem jelölik pontosan a levegőminőség tervezett javulását és a levegőminőségi célok megvalósításának határidejét, továbbá nem említik azt az időpontot sem, amikor az érintett zónákban biztosítani fogják a szálló por részecskékre vonatkozó napi határérték betartását.

A bíróság úgy vélte: Magyarország nem fogadta el kellő időben az intézkedéseket annak biztosítására, hogy a határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen, ezért

a határérték túllépése a kifogásolt zónákban hat, illetve nyolc éven keresztül tartósan fennállt.

Ez is érdekelhet:

20 ezer négyzetméter világító szántóföld olyan, mint az agrárszektor Alice Csodaországában

Ha csak lenyűgöző lenne, akkor is szeretnénk, de még haszna is van.

(Forrás: MTI, Európai Unió Bírósága. Fotó: Oláh Dániel/Unsplash)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés