Mondjuk nem volt nehéz, elég necces a műanyagszemét-helyzet arrafelé.

A műanyagszemét évről évre egyre súlyosbodó problémát jelent Bali partjain, főleg a délnyugati partszakaszokon. A hatóságok már alig tudnak lépést tartani a jellemzően az esős és szeles monszunszezonban partra vetődő hatalmas mennyiségű műanyaghulladékkal.

Hogy mennyire necces arrafelé a helyzet, mi sem mutatja jobban, minthogy a badungi környezet- és közegészségügyi hatóság

pénteken és szombaton csak Kuta, Legian és Seminyak strandjain mintegy kilencven tonna szemetet gyűjtött össze.

Szakértők szerint az egyik legnagyobb problémát Indonézia nem megfelelő hulladékkezelési rendszere jelenti, és ha nem sikerül változtatni valamit, akkor az indonéz szigetvilág sok más területére is hasonló sors várhat.

Az indonéz kormány 2020 áprilisában országos stratégiát hirdetett a tengeri környezetre és a gazdaságra egyaránt fenyegetést jelentő műanyaghulladék problémájának megoldására.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) munkatársa és egyben az indonéz kormány (hulladékkezelő) munkáját segítő szakember, Denise Hardesty szerint a fokozódó hulladékmennyiség összhangban van a műanyagtermelés globális növekedésével.

Mint mondtuk, necces arrafelé a helyzet:

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Teljesen érthetetlen, miért nem volt még Kristen a nap csaja